Chutný a sýty obed, ktorý máte pripravený na jednom plechu. Šťavnaté kuracie mäso rozvoňané bylinkami, lahodné zemiaky s cuketou a zapečený syr je kombinácia, z ktorej sa vám budú okamžite zbiehať slinky. Pripravte si túto dobrotu podľa nasledujúceho receptu.
Ak máte radi syr, ktorý sa naťahuje, šťavnaté mäso a chrumkavé zemiaky, určite vám ulahodíme týmto jedlom.
6 až 8 zemiakov
5 až 6 kuracích pŕs
1/2 cukety
80 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo gouda)
mozzarella
2 paradajky
kyslá smotana
strúčik cesnaku
1 vajce
soľ a čierne korenie podľa chuti
vetvička rozmarínu a tymiánu
sušené oregano a bazalka
sušená alebo čerstvá petržlenová vňať
trochu olivového oleja
kúsok masla na vymastenie plechu (môžete nahradiť olivovým olejom)
Kuracie prsia si prekrojíme pozdĺžne na polovicu, aby sme vytvorili tenšie filety. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme, posypeme bazalkou a ukladáme na rozpálenú panvicu s olejom. Pridáme k nim vetvičky sušeného rozmarínu a tymiánu a z každej strany smažíme, pokiaľ nie je mäso zlatisté. Smažíme na väčšom plameni, len na rýchlo, pretože mäso sa aj tak dopečie v rúre.
Zemiaky poriadne umyjeme a vydrhneme, pretože ich budeme piecť aj so šupkou. Potom ich nakrájame na tenučké kolieska (asi 4 mm) a naukladáme v jednej vrstve na plech. Posypeme soľou, čiernym korením a bazalkou (prípadne zmesou korenia na pečené zemiaky) a naukladáme aj druhú vrstvu zemiakových koliesok. Rovnako ich len jemne okoreníme a osolíme. Na zemiaky potom rovnomerne rozložíme plátky kuracieho mäsa a zalejeme ich zvyšným výpekom, ktorý nám ostal po ich smažení. Potom na mäso nastrúhame polovicu pripraveného tvrdého syra.
Nasleduje tretia a zároveň posledná vrstva zemiakov, znovu trošičku soli a čierneho korenia, poprášime sušenou bazalkou a na zemiaky naukladáme kolieska cukety. Takto pripravený plech s ingredienciami prikryjeme alobalom a necháme piecť 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
Kým sa všetko pečie, v miske si rozmiešame vajce, pridáme téglik kyslej smotany a prelisovaný strúčik cesnaku. Osolíme, okoreníme, pridáme sušenú petržlenovú vňať a zvyšok strúhaného syra. Všetko dobre rozmiešame, aby sme vytvorili tekutú zmes. Keď prejde 20 až 25 minút, plech vyberieme z rúry, dáme preč alobal a všetko zalejeme pripravenou zmesou.
Rozotrieme ju, aby sa dostala všade a na vrch naukladáme na kolieska nakrájané paradajky a na kolieska nakrájanú mozzarellu. Posypeme oreganom a bazalkou.
Pečieme asi ešte 10 až 15 minút, pokiaľ sa syr nezačne zapekať. Po upečení môžeme krájať a podávať. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana