Zapekané mäsko je vždy dobrým dôvodom, prečo si spoločne sadnúť za stôl. Ak viete, ako ho pripraviť zaujímavo a nápadito, potom sa stolovanie stane nie povinnosťou, ale zábavou a priam radostnou udalosťou. Tento recept je presne tým, čo by mohlo na rodinu zabrať!
550g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
50g chleba
50ml mlieka
80g parmezánu
2 vajíčka
3 baklažány (nahradiť ich môžete cuketou)
petržlenovú vňať podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
Chleba si nechajte pár minúty namočený v mlieku, potom ho vyžmýkajte. Pridajte k nemu mleté mäso, vajíčka, parmezán, soľ a korenie podľa chuti, petržlenovú vňať. Pripravenú zmes nechajte chvíľku odstáť.
Medzitým si narežte baklažány alebo cukety tenké plátky po celej dĺžke zeleniny. V tomto prípade sa lepšie pracuje s cuketami a to tak, že ich narežte na plátky škrabkou na zemiaky. Položte ich na gril alebo grilovaciu panvicu a ogrilujte z oboch strán asi 1 minút. Nechajte ich vychladnúť a potom ich položte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Mali by tvoriť prvú vrstvu (akýsi koberec pre mäso). Na vedľa seba naukladané plátky baklažánu alebo cukety naukladajte mäsovú zmes a rozotrite ju rovnomerne po celej ploche. Syr nakrájajte na plátky, alebo postrúhajte na jemno a celkom ním pokryte plochu mäsa. S použitím papiera na pečenie celú zmes opatrne zrolujte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte asi 30-40 minút. Prajeme dobrú chuť!
(M)