Jemný zákusok, ktorý sa ideálne hodí na rôzne narodeninové oslavy. O zamatovej roláde ste už asi počuli, no často ju napečenú nevídame. Pritom ide o skvelý a pomerne jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý. Ak budete postupovať krok za krokom, určite sa vám podarí. Takto ju pripravuje pani Alica.
Na zamatovú roládu budeme potrebovať:
Na cesto
- 6 vajec
- 5 PL cukru
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 3 PL kakaa
Na dvojfarebné plnky
- 2 dcl mlieka
- 1 žĺtok
- 2 PL polohrubej múky
- 250 gramov masla
- 2 PL kakaa
- 7 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Zamatovú roládu si pripravíme nasledovne:
- Bielky si rozšľaháme metličkovým mixérom, postupne k nim pridáme cukor tak, aby nám vznikol klasický tuhý sneh. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka a primiešame kakao a sódu bikarbónu. Obe hmoty zľahka prepojíme.
- Pečieme 5 minút vo vyhriatej rúre na plechu vyloženom pomasteným papierom. Teplota pečenia je 220 stupňov. Cesto vyberieme ale nestáčame. Po miernom vychladnutí ju vyklopíme na dosku posypanú práškovým cukrom a papier odstránime. Po vychladnutí ju natrieme najprv bledou, vzápätí tmavou plnkou a zvinieme.
- Ideálne ešte pred pečením si pripravíme plnky. Mlieko, žĺtok a múku uvaríme v hrnci tak, aby nám vznikol hustejšia kaša. Do vychladnutej kaše pridáme rozotreté maslo a vymiešame. Plnku rozdelíme na dve časti.
- Do jednej pridáme 2 lyžice práškového cukru a polovicu vanilkového cukru, do druhej pridáme kakao, 5 lyžíc práškového cukru a druhú polovicu vanilkového cukru.