Vyprážané zemiaky so šampiňónmi

(4 / 5)

Ak sa snažíme žiť zdravo a preferujeme zdravý životný štýl, potom sa celkom určite držíme ďalej od sladkostí, sladkých sýtených nápojov a fast foodov, do ktorých neodmysliteľne patria aj vyprážané jedlá. Ak si však z času na čas dopriať niečo, potom sú to určite pečené, resp. restované zemiaky s chrumkavou kôrkou. Šikovný recept na vyprážané zemiaky so šampiňónmi a smotanou. Podávať ich môžete ako prílohu, no aj ako hlavné jedlo. Už sa len pustiť do varenia.

Budeme potrebovať:

1,5 kg zemiakov

200 ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)

čierne korenie, soľ

500 gramov šampiňónov

zelené bylinky na dochutenie

trochu oleja

Postup:

Zemiaky si najskôr ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Zemiaky ponoríme aspoň na 5 minút do studenej vody, aby sme sa zbavili časti škrobu. Potom vodu scedíme, zemiaky utrieme v utierke a na oleji ich opražíme v panvici tak, aby boli zlatistej farby. Keď majú ten správny odtieň, pridáme soľ a korenie a dobre ich premiešame.

Medzitým v inej panvici pražíme nakrájané a očistené šampiňóny. Je len na vás, či zvolíte čerstvé alebo tie z konzervy. Mali by byť mäkké a dobre udusené. Keď sú hotové, pridáme ich k zemiakom spolu s čerstvými bylinkami.

Zemiaky so šampiňónmi restujeme ešte asi 3 minúty a potom pridávame smotanu. Panvicu zakryjeme a varíme, kým nám nezačne smotana vrieť. Následne odkryjeme pokrievku a restujeme na silnejšom plameni. Keď sú aj zemiaky hotové, šampiňóny mäkké a omáčka konzistentná, môžeme to celé odstaviť a podávať napríklad k mäsu. Kto má rád, môže si pridať spolu so smotanou pretlačený cesnak pre vôňu a chuť. Pokojne môžete pridať aj iné koreniny ako napríklad rozmarín, chilli alebo trošku kari. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia M

Chutil ti tento recept?

komentárov

x