Ak sa snažíme žiť zdravo a preferujeme zdravý životný štýl, potom sa celkom určite držíme ďalej od sladkostí, sladkých sýtených nápojov a fast foodov, do ktorých neodmysliteľne patria aj vyprážané jedlá. Ak si však z času na čas dopriať niečo, potom sú to určite pečené, resp. restované zemiaky s chrumkavou kôrkou. Šikovný recept na vyprážané zemiaky so šampiňónmi a smotanou. Podávať ich môžete ako prílohu, no aj ako hlavné jedlo. Už sa len pustiť do varenia.
1,5 kg zemiakov
200 ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)
čierne korenie, soľ
500 gramov šampiňónov
zelené bylinky na dochutenie
trochu oleja
Zemiaky si najskôr ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Zemiaky ponoríme aspoň na 5 minút do studenej vody, aby sme sa zbavili časti škrobu. Potom vodu scedíme, zemiaky utrieme v utierke a na oleji ich opražíme v panvici tak, aby boli zlatistej farby. Keď majú ten správny odtieň, pridáme soľ a korenie a dobre ich premiešame.
Medzitým v inej panvici pražíme nakrájané a očistené šampiňóny. Je len na vás, či zvolíte čerstvé alebo tie z konzervy. Mali by byť mäkké a dobre udusené. Keď sú hotové, pridáme ich k zemiakom spolu s čerstvými bylinkami.
Zemiaky so šampiňónmi restujeme ešte asi 3 minúty a potom pridávame smotanu. Panvicu zakryjeme a varíme, kým nám nezačne smotana vrieť. Následne odkryjeme pokrievku a restujeme na silnejšom plameni. Keď sú aj zemiaky hotové, šampiňóny mäkké a omáčka konzistentná, môžeme to celé odstaviť a podávať napríklad k mäsu. Kto má rád, môže si pridať spolu so smotanou pretlačený cesnak pre vôňu a chuť. Pokojne môžete pridať aj iné koreniny ako napríklad rozmarín, chilli alebo trošku kari. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia M