Vrstvený makový rez

(4 / 5)

Určite sa tu nájde množstvo milovníkov dobrých zákuskov, ktorí sladkej makovej pochúťke nikdy nepovedia nie. Tento zaujímavý vrstvený makový rez si pripravíte veľmi jednoducho a potrebovať budete len zopár základných surovín, ktoré máte bežne doma. Šťavnatý rez budete jesť už očami a je vynikajúci ešte teplý aj za studena. potešte touto dobrotou svoju rodinu, blízkych alebo návštevu a doprajte si ho ešte dnes.

Krehké cesto, ktoré si nepotrebuje prejsť procesom kysnutia máte hotové veľmi rýchlo a navyše sa s ním veľmi dobre pracuje. Stačí naplniť makom a navrstviť a skvelá vláčna a voňavá pochúťka je na svete. Tento recept bude odteraz vo vašej kuchyni bodovať, preto si ho starostlivo odložte.

Budeme potrebovať:

200 g masla

170 g cukru

350 g hladkej múky

250 g maku

0,5 pohára mlieka

štipka soli

1 vajce

Postup:

Ako prvé si pripravíme mak, ktorý tvorí chutnú náplň nášho zákuska. Na rozohriatu panvicu si vysypeme všetok mak a na miernom plameni ho za stáleho miešania trošku „opekáme“, pokiaľ nezačne lahodne rozvoniavať. Následne ho odstavíme zo sporáka a vysypeme do misy. K maku potom pridáme 150 g cukru a dôkladne premiešame.

sovkusom.ru

Ďalej prejdeme k príprave cesta. Vezmeme 50 g masla, ktoré rozpustíme a pridáme k nemu štipku soli a zvyšných 20 g cukru. Všetky ingrediencie dobre premiešame, aby sa v masle rozpustili. Potom pridáme mlieko a vajce, ktoré poriadne rozšľaháme a všetko znovu dobre premiešame.

Pripravíme si múku, ku ktorej pridáme zmes z masla, mlieka a vajec a začneme miesiť cesto. S cestom by sa malo celkom dobre pracovať a nemalo by sa lepiť na ruky. Keď má cesto správnu konzistenciu a je dobre vymiesené, pomocou valčeka ho vyvaľkáme na plát, ktorý by mal byť tenučký. Snažte sa nepresiahnuť hrúbku 0,3 cm.

sovkusom.ru

Následne si rozpustíme zvyšných 150 g masla, ktorým natrieme celú plochu rozvaľkaného cesta. Po natretí maslom celú plochu posypeme makom. Okraje cesta potom preložíme z oboch strán smerom k stredu tak, aby sme „uzavreli“ makovú vrstvu. Znova natrieme cesto maslom a posypeme makom.

Naplnené cesto potom preložíme na polovicu, čím vytvoríme dlhý a úzky pás. Ak je to možné, znova cesto potrieme maslom a posypeme makom a posledný krát ho preložíme na polovicu, no tento krát priečne, aby sme zmenšili dĺžku celého zákuska.

sovkusom.ru

Skladanie je obmieňateľné a závisí od veľkosti vášho plechu na pečenie alebo od tvaru rozvaľkaného cesta na začiatku. Na záver potrieme cesto maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 až 200 stupňov. Makový zákusok sa nepečie dlho, stačí približne 20 až 30 minút, podľa druhu rúry.

sovkusom.ru

Po upečení krájame na jednotlivé kúsky a podávame. Môžeme posypať aj práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x