Určite sa tu nájde množstvo milovníkov dobrých zákuskov, ktorí sladkej makovej pochúťke nikdy nepovedia nie. Tento zaujímavý vrstvený makový rez si pripravíte veľmi jednoducho a potrebovať budete len zopár základných surovín, ktoré máte bežne doma. Šťavnatý rez budete jesť už očami a je vynikajúci ešte teplý aj za studena. potešte touto dobrotou svoju rodinu, blízkych alebo návštevu a doprajte si ho ešte dnes.
Krehké cesto, ktoré si nepotrebuje prejsť procesom kysnutia máte hotové veľmi rýchlo a navyše sa s ním veľmi dobre pracuje. Stačí naplniť makom a navrstviť a skvelá vláčna a voňavá pochúťka je na svete. Tento recept bude odteraz vo vašej kuchyni bodovať, preto si ho starostlivo odložte.
200 g masla
170 g cukru
350 g hladkej múky
250 g maku
0,5 pohára mlieka
štipka soli
1 vajce
Ako prvé si pripravíme mak, ktorý tvorí chutnú náplň nášho zákuska. Na rozohriatu panvicu si vysypeme všetok mak a na miernom plameni ho za stáleho miešania trošku „opekáme“, pokiaľ nezačne lahodne rozvoniavať. Následne ho odstavíme zo sporáka a vysypeme do misy. K maku potom pridáme 150 g cukru a dôkladne premiešame.
Ďalej prejdeme k príprave cesta. Vezmeme 50 g masla, ktoré rozpustíme a pridáme k nemu štipku soli a zvyšných 20 g cukru. Všetky ingrediencie dobre premiešame, aby sa v masle rozpustili. Potom pridáme mlieko a vajce, ktoré poriadne rozšľaháme a všetko znovu dobre premiešame.
Pripravíme si múku, ku ktorej pridáme zmes z masla, mlieka a vajec a začneme miesiť cesto. S cestom by sa malo celkom dobre pracovať a nemalo by sa lepiť na ruky. Keď má cesto správnu konzistenciu a je dobre vymiesené, pomocou valčeka ho vyvaľkáme na plát, ktorý by mal byť tenučký. Snažte sa nepresiahnuť hrúbku 0,3 cm.
Následne si rozpustíme zvyšných 150 g masla, ktorým natrieme celú plochu rozvaľkaného cesta. Po natretí maslom celú plochu posypeme makom. Okraje cesta potom preložíme z oboch strán smerom k stredu tak, aby sme „uzavreli“ makovú vrstvu. Znova natrieme cesto maslom a posypeme makom.
Naplnené cesto potom preložíme na polovicu, čím vytvoríme dlhý a úzky pás. Ak je to možné, znova cesto potrieme maslom a posypeme makom a posledný krát ho preložíme na polovicu, no tento krát priečne, aby sme zmenšili dĺžku celého zákuska.
Skladanie je obmieňateľné a závisí od veľkosti vášho plechu na pečenie alebo od tvaru rozvaľkaného cesta na začiatku. Na záver potrieme cesto maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 až 200 stupňov. Makový zákusok sa nepečie dlho, stačí približne 20 až 30 minút, podľa druhu rúry. Po upečení krájame na jednotlivé kúsky a podávame. Môžeme posypať aj práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), sovkusom.ru