Každý milovník mäsa si zaručene zgustne na fajnovej cigánskej pečienke. Ak si ju ale chcete dopriať niekde na trhoch, podujatiach alebo v stánku s občerstvením, ceny sú často nesmierne prehnané. Za cenu niekoľkých porcií si doma pripravíte fantastickú vrstvenú cigánsku, ktorá zasýti celú rodinu i hostí. Navyše vám „odpadne“ čas trávený pri panvici, keďže si ju pripravíte jednoducho v rúre.
Úloha hostiteľky ma nesmierne baví a návštevu i rodinu vždy rada prekvapím niečím novým. Klasické chlebíčky a obložené misy nám už popravde lezú hore krkom a keď som mala naposledy privítať hostí, ktorí k nám mali prísť po celodennej „šichte“ v práci, skúsila som túto dobrotu. Nielen že bol každý sýty a nadmieru spokojný, ja som sa vyhla zdĺhavej príprave a státiu pri hrncoch. Pripravte si túto fajnovú mäsovú lahôdku aj vy a budete sa zalizovať až za ušami.
6 väčších plátkov bravčového mäsa (pokojne nahraďte hovädzím)
4 kyslé uhorky (čo najväčšie)
4 cibule
10 plátkov slaniny (hrubšie)
4 až 5 strúčikov cesnaku
trochu oleja
horčicu
soľ a mleté čierne korenie
Na omáčku
500 ml červeného vína
700 ml hovädzieho vývaru
1 cibuľu
1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
1 balenie zeleniny do polievky
2 bobkové listy
olej
soľ a čierne korenie
Začneme prípravou mäsa. Jednotlivé plátky mäsa by mali byť čo najväčšie, následne ich ešte jemne naklepeme tĺčikom, aby sme zväčšili ich plochu. Každý plátok potom klasicky osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom si prelisujeme cesnak, cibuľu nakrájame na kolieska a uhorku na pozdĺžne pásy. Potom začneme vrstviť: na plátok mäsa natrieme cesnak a horčicu, následne uložíme 2 plátky slaniny, ktoré zakryjeme kolieskami cibule a plátkami uhoriek. Potom túto vrstvu prikryjeme ďalším kusom mäsa a znova zopakujeme postup. Keď minieme všetko mäso a ingrediencie, celú túto navrstvenú mäsovú pochúťku musíme zviazať motúzom tak, aby sa nám to nerozpadlo.
Zatiaľ si môžeme zapnúť rúru a pripraviť omáčku, ktorou ešte mäso zalejeme. Na rozpálenom oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej potom pridáme rovnako na drobno nakrájanú zeleninu. Občas premiešame a keď zelenina chytí farbu, pridáme soľ a čierne korenie, paradajkový pretlak a 2 bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu variť, následne pridáme aj červené víno, mierne stiahneme plameň a necháme ešte pár minút variť.
Navrstvené a zviazané mäso potom preložte do pekáča a zalejte pripravenou omáčkou. Pekáč alebo zapekaciu misu prikryte pokrievkou alebo alobalom a nechajte piecť pri 180 stupňoch asi 2 až 2 a pol hodiny pre hovädzie mäso, pokiaľ ste použili klasické bravčové stačí vám cigánsku piecť aj kratšie.
Po upečení odstránime motúz a môžeme servírovať so zemiakmi alebo klasicky s chlebom či žemľou. Pridajte k tomu feferóny alebo rôzne zaváraniny a na stole máte hotovú lahôdku.
Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), chefkoch.de