Pečiete ešte z kysnutého cesta? Dnes mnohí radšej uprednostnia rýchle a jednoduché koláče z obchodov, prípadne upečú niečo s lístkovým cestom, čo je podstatne jednoduchšie, ako čakať na vykysnutie. Kysnuté koláče však majú jednu veľkú výhodu. Nie len, že dobre chutia, ale dokážu aj majstrovsky vyzerať! Preto pre vás máme recept na makový kysnutý pletenec. Prekvapte svojich blízkych v čase Vianoc niečím novým a zároveň nádherným!
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 30 g droždia
- 50 g cukru
- 180 ml mlieka
- 3 vajíčka
- 50 g masla
- 300 g maku
Poleva:
- 1 lyžica horúcej citrónovej šťavy
- 1/2 šálky práškového cukru
Postup:
- Múku si preosejte a vložte do misky. Do stredu si spravte priehlbinu a vložte do nej droždie. Nakoniec pridajte cukor. Postupne nalejte celé mlieko. Následne pár lyžicami múky zakryte dieru. Nechajte postáť približne 10 minút. Pridajte 2 vajíčka a všetky ingrediencie zľahka a pomaly premiešajte. Keď sa ingrediencie spoja pridajte roztopené maslo. Mieste približne 10-15 minút kým cesto nie je hladké a pružné. Keď je cesto hotové nechajte ho postáť približne 45 minút.
- Hotové cesto si položte na pracovnú dosku poprášenú múkou. Z cesta vytvorte guľu, ktorú rozdelíte na 4 časti. Najprv pracujte s prvou časťou, ktorú rozmieste do kruhu s priemerom približne 25 cm. Cesto položte na plech pokrytý papierom na pečenie. Na cesto dajte 1/3 maku. Nechajte však voľný približne 1 cm okraju. Takto postupujte s každým jedným kusom a nezabúdajte ich ukladať na seba. Posledný kúsok musí zostať navrchu bez maku.
- Teraz si cestá rozrežte na 16 dielov bez toho aby ste prerezali stred. Každý kus, ktorý vznikol teraz otočte dvakrát, no nezabudnite vrstvy striedať. T.j jeden kus otočíte dvakrát vpravo a druhý dvakrát vľavo. Otočené kusy musia byť na konci ukončené. Takto pripravený kvet nechajte 25 minút odpočívať.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Pred pečením potrite koláč vajíčkom. Pečte približne 25 minút kým koláč nebude mať zlatú farbu. Keď koláč vychladne môžete ho poliať cukrovo-citrónovou polevou. Dobrú chuť.
Gabriela, kwestiasmaku.com