(5 / 5)

Vianočku dnes už doma pripravujeme naozaj len zriedka. Tento fantastický a tradičný recept bol nahradený niečím jednoduchším a tým je cesta do obchodu, kde si môžete vybrať hneď z niekoľkých druhov. Nič však nenahradí domácu pohodu, vôňu pečenia a dobrý pocit z vykonanej práce. Ak hľadáte recept na naozaj dobrú domácu vianočku, ktorú si môžete dať na raňajky s lekvárom alebo maslom, vyskúšajte tento. Chutí ako kedysi, keď sme boli malí.

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 250 gramov polohrubej múky
  • 120 gramov cukru
  • 150 ml mlieka
  • 35 gramov kvasníc
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 100 gramov rozpusteného masla
  • 20 gramov rozpustenej masti
  • hrozienka, sekané mandle, orechy, med (podľa chuti)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geraldine (@kelsyorama) on

Postup:

  • Múku si preosejeme a zmiešame ju spolu s cukrom, maslom a vajíčkom. Mimo to si urobíme kvások z kvasníc, cukru a ohriateho mlieka. Kvások môžeme na radiátore nechať, kým nám nezačne trošku peniť. Potom ho pridáme k múke a vypracujeme hutné cesto. V miske ho prekryjeme utierkou a necháme ešte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
  • Keď nám cesto vykysne, rozvaľkáme si ho a môžeme ho potrieť roztopeným maslom, ktoré sme si zmiešali s spolu s masťou. Cesto posypeme orechami, hrozienkami, môžeme dať aj trošku medu alebo pokojne trochu roztopenej čokolády. Následne opäť pokvapkáme maslom. Z tejto dávky môžeme mať vianočky aj dve, preto si každú môžeme dochutiť podľa preferencií.
  • Vianočku upletieme. Ja postupujem tak, že si urobím klasické tri vrkoče a naskladám ich na seba. Potom ich poprepichujem drevenými špajdlami, aby sa počas pečenia nerozpadli. Vianočku pečieme asi 60 minút na 170 stupňoch. Dobrú chuť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Few_Favourite_Things (@few_favourite_things) on

zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x