Veterníky s dvojitou plnkou

(5 / 5)

Tip na víkendové pečenie sú za nás veterníky. Obľúbený dezert, ktorý nájdete takmer v každej cukrárni, no doma ho tak často nepripravujeme. Je to kvôli tomu, že je to trochu náročnejší recept? Ak ste šikovné a máte radi pečenie, ani veterníky nie sú pre vás výzva. Tieto chutia fantasticky, pripravené boli pani Ivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laska v hrncoch (@laskavhrncoch) on

Na Veterníky s dvojitou plnkou budeme potrebovať:

  • 750 ml vody
  • 300 ml oleja
  • štipka soli
  • 420 gramov hladkej múky
  • 8 vajec
  • šľahačka

Vanilková plnka

  • 450 ml vody
  • 300 ml mlieka
  • 3 Zlaté klasy
  • 300 gramov cukru
  • trošku rumu
  • 250 gramov masla

Karamelová plnka

  • cukor od oka
  • šľahačková smotana

Poleva

  • 100 gramov cukru
  • 3-4 PL mlieka
  • práškový cukor podľa hustoty

Postup:

  • V hrnci si vymiešame suroviny na cesto a keď nám hmota trochu zhustne, odstavíme. Po vychladnutí prišľaháme 8 vajec. Cesto na seba striekame dvakrát a pečieme pri teplote 220 stupňov asi 25 minút.
  • Vanilkový krém pripravíme tak, že dáme všetky suroviny variť, keď zlaté klasy zhustú, odstavíme, pridáme trošku rumu. Keď je krém vychladnutý, zašľaháme maslo.
  • Karamelovú pripravíme tak, že cukor zohrievame v hrnci, necháme ho skaramelizovať a zalejeme smotanou. Najlepšie je, keď karamel necháte vychladnúť do druhého dňa.
  • Polevu alebo glazúru pripravíme tak, že cukor skaramelizujeme, pridáme mlieko a rozmiešame ešte s práškovým cukrom podľa toho, akú hustotu chceme mať.
  • Veterníky plníme najskôr vanilkovým krémom, potom karamelovým, následne ide ešte jedna vrstva vyšľahanej šľahačky a potom druhá vrstva cesta a poleva. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x