Tip na víkendové pečenie sú za nás veterníky. Obľúbený dezert, ktorý nájdete takmer v každej cukrárni, no doma ho tak často nepripravujeme. Je to kvôli tomu, že je to trochu náročnejší recept? Ak ste šikovné a máte radi pečenie, ani veterníky nie sú pre vás výzva. Tieto chutia fantasticky, pripravené boli pani Ivou.
Na Veterníky s dvojitou plnkou budeme potrebovať:
- 750 ml vody
- 300 ml oleja
- štipka soli
- 420 gramov hladkej múky
- 8 vajec
- šľahačka
Vanilková plnka
- 450 ml vody
- 300 ml mlieka
- 3 Zlaté klasy
- 300 gramov cukru
- trošku rumu
- 250 gramov masla
Karamelová plnka
- cukor od oka
- šľahačková smotana
Poleva
- 100 gramov cukru
- 3-4 PL mlieka
- práškový cukor podľa hustoty
Postup:
- V hrnci si vymiešame suroviny na cesto a keď nám hmota trochu zhustne, odstavíme. Po vychladnutí prišľaháme 8 vajec. Cesto na seba striekame dvakrát a pečieme pri teplote 220 stupňov asi 25 minút.
- Vanilkový krém pripravíme tak, že dáme všetky suroviny variť, keď zlaté klasy zhustú, odstavíme, pridáme trošku rumu. Keď je krém vychladnutý, zašľaháme maslo.
- Karamelovú pripravíme tak, že cukor zohrievame v hrnci, necháme ho skaramelizovať a zalejeme smotanou. Najlepšie je, keď karamel necháte vychladnúť do druhého dňa.
- Polevu alebo glazúru pripravíme tak, že cukor skaramelizujeme, pridáme mlieko a rozmiešame ešte s práškovým cukrom podľa toho, akú hustotu chceme mať.
- Veterníky plníme najskôr vanilkovým krémom, potom karamelovým, následne ide ešte jedna vrstva vyšľahanej šľahačky a potom druhá vrstva cesta a poleva. Dobrú chuť.
Lucia M.