Máte radi veterníky? Potom musíte vyskúšať túto jednoduchšiu verziu. Pripraviť sa dá aj na plechu, pokiaľ viete, ako na to. Trošku náročnejší koláčik, no určite stojí za vyskúšanie. Už ste takto veterník skúšali pripravovať? Máte nejakú vychytávku, ktorá uľahčí prácu? Napíšte nám do komentárov.
View this post on Instagram
#bezlepku #veternik #kolac #veterniknaplechu #rastlinnaslahacka Bezlepkový veterník na plechu
Cesto
Plnka 1
Plnka 2
Poleva
Do hrnca nalejeme vodu a rozpustíme si v nej maslo. Pridáme trošku soli. Prisypeme múku a metličkou dobre premiešame. Zohrievame, kým nám hmota nezhustne na miernom plameni. Cesto prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Malo by byť lepivé.
Do vychladnutého cesta postupne zašľaháme všetky vajíčka. Pridávame ich jedno po druhom a vždy počkáme, kým sa zašľahá do hmoty. Hotové cesto vylejeme na dva plechy s papierom na pečenie a dáme ich piecť. Teplota pečenia je 200 stupňov a cesto pečieme 30-40 minút, rúru neotvárame. Medzitým si pripravíme krémy a polevu.
Pudingy si uvaríme podľa návodu. Necháme ho vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po častiach pridávame vychladnutý puding. Vyšľaháme karamelový krém, ktorý navrstvíme na upečené cesto. V miske si vyšľaháme smotanu, stužovač a cukor. Takúto šľahačku navrstvíme na pudingovú plnku. Priklopíme druhým plátom cesta.
Pripravíme si karamelovú polevu. Cukor nasypeme do hrnca a začneme postupne zahrievať. Keď nám vznikol hustý karamel, prilejeme do ň smotanu. Miešame, kým nám nevznikne poleva. Tú nalejeme na vrchný plát. Veterník dáme vychladiť do chladničky na pár hodín. Následne ho nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Lucia M.