Veľkonočný koláč s hrozienkami

Veľkonočný koláč
Loading...
(4 / 5)

Aj keď je tento koláč typickým pokrmom počas Veľkej noci, pripraviť si ho môžete kedykoľvek počas roka. Cesto je veľmi jemné a nadýchané a toto sladké pečivo je fantasticky voňavé. Chutí len tak čisté ale skvelé je i s maslom alebo džemom. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok veľmi efektný. Aj keď nemáte skúsenosti s podobným druhom pečiva, nemusíte sa obávať. Tento chutný koláčik zvládne upiecť každý. Určite si ho zamilujete.

Tomuto receptu sa potešíte aj v prípade, že nemáte radi presladené pečivo. Cesto výborne dochutia sušené hrozienka a chrumkavé lupienky mandlí. Je to proste nebíčko v papuľke a po prvom súste sa o tom presvedčíte tiež.

Na Veľkonočný koláč budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 7 g droždia (suchého)
  • 110 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 1 vajce
  • 0,5 čajovej lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 40 g roztopeného masla
  • 120 g čerstvého masla izbovej teploty
  • 50 g vlašských orechov (alebo lupienkov mandlí)
  • 100 g sušených hrozienok (môžete použiť aj kyslejšie brusnice)
  • 0,5 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 10 g vanilkového cukru
  • 70 g kryštálového cukru

Veľkonočný koláč pripravíme nasledovne:

  • Do teplého mlieka pridáme jednu čajovú lyžičku cukru a droždie a zamiešame. Potom misu s mliekom odložíme na teplé miesto. Keď zmes trochu napení, máme pripravený základ na kysnutie. Kým čakáme na reakciu mlieka s cukrom a droždím, v mise si vyšľaháme zvyšný kryštálový aj vanilkový cukor s vajcom a žĺtkami.
  • Šľaháme pomocou mixéra, kým nedosiahenem nadýchanú penovú bielu zmes. Potom si do ďalšej misy preosejeme hladkú múku tak, aby sme nemali hrudky a pridáme k nej trošku soli. Všetko zamiešame a potom v múke urobíme jamku. Do tejto jamky si potom vylejeme na začiatku pripravené droždie s mliekom.
  • To potom zalejeme zmesou vyšľahaných vajec s cukrom a pridáme muškátový oriešok. Ak chceme, môžeme podľa chuti pridať napríklad škoricu alebo strúhanú citrónovú kôru. Všetky ingrediencie trochu premiešame a následne ich zalejeme roztopeným maslom. Potom cesto miesime ďalej. Cesto si potom preložíme na pracovnú dosku a ďalej miesime. Na začiatku sa nám síce bude lepiť, no asi po desiatich minútach miesenia sa stane elastickým a s cestom sa dobre pracuje, pretože už nelepí.
  • V tejto fáze si môžeme overiť, či je cesto dobre vymiesené. Prstami akoby odštipeneme z okraja cesta tenkú vrstvu a natiahneme ju opatrne prstami. Ak sa cesto natiahne na tenkú priehľadnú blanu, je perfektne vymiesené. Teraz si môžeme trochou čerstvého masla vymazať misu, v ktorej sme zamiešavali cesto.
  • Z cesta urobíme bochník, tiež ho rukami namažeme maslom a vložíme do misy. Tú prikryjeme a odložíme na teplé miesto asi na hodinu a pol, kým cesto vykysne. Následne cesto vyberieme z misy a rozdelíme si ho na 2 časti. Z každej časti znovu urobíme malý bochníček a prikryjeme ich potravinárskou fóliou. Necháme kysnúť ďalších 10 až 15 minút.
  • Potom si pripravíme malé (priemer 10 až 12 cm)  ale vysoké formy na pečenie. Ich dno i okraje vyložíme papierom tak, aby bol papier vyšší ako samotná forma. Spodok formy môžeme obaliť do alobalu. Bochník cesta si jemne posypeme múkou a začneme ho vaľkať. Vaľkanie striedame s naťahovaním pomocou rúk, až pokiaľ nemáme veľmi tenké a priehľadné cesto. Potom na neho rozotrieme polovicu zmäknutého masla a posypeme ho orechami a hrozienkami.
  • Následne cesto opatrne zrolujeme a preložíme na dosku vysypanú múkou a zakryjeme ho potravinárskou fóliou. Keď máme obe cestá naplnené a zrolované, celý valček rozrežeme nožom a začneme točiť do tvaru slimáka (postup podrobne vo videu). Slimáky vložíme do vystlanej formy a necháme hodinu kysnúť. Následne pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 25 až 35 minút. Cesto je lahodne maslové a voňavé, celý koláč môžeme posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!

Chutil ti tento recept?

komentárov

x