Aj keď je tento koláč typickým pokrmom počas Veľkej noci, pripraviť si ho môžete kedykoľvek počas roka. Cesto je veľmi jemné a nadýchané a toto sladké pečivo je fantasticky voňavé. Chutí len tak čisté ale skvelé je i s maslom alebo džemom. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok veľmi efektný. Aj keď nemáte skúsenosti s podobným druhom pečiva, nemusíte sa obávať. Tento chutný koláčik zvládne upiecť každý. Určite si ho zamilujete.
Tomuto receptu sa potešíte aj v prípade, že nemáte radi presladené pečivo. Cesto výborne dochutia sušené hrozienka a chrumkavé lupienky mandlí. Je to proste nebíčko v papuľke a po prvom súste sa o tom presvedčíte tiež.
- 350 g hladkej múky
- 7 g droždia (suchého)
- 110 ml mlieka
- 80 g cukru
- 1 vajce
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 40 g roztopeného masla
- 120 g čerstvého masla izbovej teploty
- 50 g vlašských orechov (alebo lupienkov mandlí)
- 100 g sušených hrozienok (môžete použiť aj kyslejšie brusnice)
- 0,5 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 10 g vanilkového cukru
- 70 g kryštálového cukru
- Do teplého mlieka pridáme jednu čajovú lyžičku cukru a droždie a zamiešame. Potom misu s mliekom odložíme na teplé miesto. Keď zmes trochu napení, máme pripravený základ na kysnutie. Kým čakáme na reakciu mlieka s cukrom a droždím, v mise si vyšľaháme zvyšný kryštálový aj vanilkový cukor s vajcom a žĺtkami.
- Šľaháme pomocou mixéra, kým nedosiahenem nadýchanú penovú bielu zmes. Potom si do ďalšej misy preosejeme hladkú múku tak, aby sme nemali hrudky a pridáme k nej trošku soli. Všetko zamiešame a potom v múke urobíme jamku. Do tejto jamky si potom vylejeme na začiatku pripravené droždie s mliekom.
- To potom zalejeme zmesou vyšľahaných vajec s cukrom a pridáme muškátový oriešok. Ak chceme, môžeme podľa chuti pridať napríklad škoricu alebo strúhanú citrónovú kôru. Všetky ingrediencie trochu premiešame a následne ich zalejeme roztopeným maslom. Potom cesto miesime ďalej. Cesto si potom preložíme na pracovnú dosku a ďalej miesime. Na začiatku sa nám síce bude lepiť, no asi po desiatich minútach miesenia sa stane elastickým a s cestom sa dobre pracuje, pretože už nelepí.
- V tejto fáze si môžeme overiť, či je cesto dobre vymiesené. Prstami akoby odštipeneme z okraja cesta tenkú vrstvu a natiahneme ju opatrne prstami. Ak sa cesto natiahne na tenkú priehľadnú blanu, je perfektne vymiesené. Teraz si môžeme trochou čerstvého masla vymazať misu, v ktorej sme zamiešavali cesto.
- Z cesta urobíme bochník, tiež ho rukami namažeme maslom a vložíme do misy. Tú prikryjeme a odložíme na teplé miesto asi na hodinu a pol, kým cesto vykysne. Následne cesto vyberieme z misy a rozdelíme si ho na 2 časti. Z každej časti znovu urobíme malý bochníček a prikryjeme ich potravinárskou fóliou. Necháme kysnúť ďalších 10 až 15 minút.
- Potom si pripravíme malé (priemer 10 až 12 cm) ale vysoké formy na pečenie. Ich dno i okraje vyložíme papierom tak, aby bol papier vyšší ako samotná forma. Spodok formy môžeme obaliť do alobalu. Bochník cesta si jemne posypeme múkou a začneme ho vaľkať. Vaľkanie striedame s naťahovaním pomocou rúk, až pokiaľ nemáme veľmi tenké a priehľadné cesto. Potom na neho rozotrieme polovicu zmäknutého masla a posypeme ho orechami a hrozienkami.
- Následne cesto opatrne zrolujeme a preložíme na dosku vysypanú múkou a zakryjeme ho potravinárskou fóliou. Keď máme obe cestá naplnené a zrolované, celý valček rozrežeme nožom a začneme točiť do tvaru slimáka (postup podrobne vo videu). Slimáky vložíme do vystlanej formy a necháme hodinu kysnúť. Následne pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 25 až 35 minút. Cesto je lahodne maslové a voňavé, celý koláč môžeme posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!