Veľkonočné žĺtkové rezy (Oblíž prst)

Loading...
(2.6 / 5)

Tento recept pozná naozaj každý. U nás doma sa na Veľkú noc vždy robí aspoň jeden plnkový koláčik. Najčastejšie sú to práve žĺtkové rezy alebo ak chcete oblíž prst. Vynikajúci koláč s dvomi plnkami, jednou maslovou a druhou bielkovou na jemnom korpuse. Ani tento rok nemôže tento zákusok chýbať.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika Pokusová (@laska_ide_cez_zaludok) on

Na žĺtkové rezy budeme potrebovať:

Na cesto

  • 5 vajec
  • 50 gramov práškového cukru
  • 5 PL studenej vody
  • 200 gramov krystálového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 160 gramov polohrubej múky

Plnka

  • 500 ml mlieka
  • 4 PL hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 gramov masla
  • 150 gramov práškového cukru

Pena

  • 5 bielkov
  • 200 gramov cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup:

  • Najskôr si pripravíme cesto na korpus. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom a vodou do peny. Bielka zase vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. K žĺtkovej hmote pridáme múku, kakao, prášok do pečiva a po častiach primiešavame bielkovú penu. Cesto je hladké ale vláčne a vzdušné. Nalejeme ho na plech a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 20-25 minút, treba odskúšať drevenou špajdľou.
  • Do hrnca si nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, múku a vanilkový cukor. Povaríme, až kým nám hmota nezhustne. Necháme ju vychladnúť a následne zašľaháme maslo a cukor.
  • Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy urobíme hustú penu a nad parou šľaháme. Na upečené a vychladnuté cesto dáme žĺtkový krém, následne ide pena a na vrch už len postrúhaná čokoláda. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny a podávame. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x