Tento recept pozná naozaj každý. U nás doma sa na Veľkú noc vždy robí aspoň jeden plnkový koláčik. Najčastejšie sú to práve žĺtkové rezy alebo ak chcete oblíž prst. Vynikajúci koláč s dvomi plnkami, jednou maslovou a druhou bielkovou na jemnom korpuse. Ani tento rok nemôže tento zákusok chýbať.
Na žĺtkové rezy budeme potrebovať:
Na cesto
- 5 vajec
- 50 gramov práškového cukru
- 5 PL studenej vody
- 200 gramov kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- 160 gramov polohrubej múky
Plnka
- 500 ml mlieka
- 4 PL hladkej múky
- 5 žĺtkov
- 1 vanilkový cukor
- 250 gramov masla
- 150 gramov práškového cukru
Pena
- 5 bielkov
- 200 gramov cukru
- šťava z 1 citróna
Postup:
- Najskôr si pripravíme cesto na korpus. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom a vodou do peny. Bielka zase vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. K žĺtkovej hmote pridáme múku, kakao, prášok do pečiva a po častiach primiešavame bielkovú penu. Cesto je hladké ale vláčne a vzdušné. Nalejeme ho na plech a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 20-25 minút, treba odskúšať drevenou špajdľou.
- Do hrnca si nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, múku a vanilkový cukor. Povaríme, až kým nám hmota nezhustne. Necháme ju vychladnúť a následne zašľaháme maslo a cukor.
- Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy urobíme hustú penu a nad parou šľaháme. Na upečené a vychladnuté cesto dáme žĺtkový krém, následne ide pena a na vrch už len postrúhaná čokoláda. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny a podávame. Dobrú chuť.
Lucia M.