Veľkonočné šaláty

Loading...
(2 / 5)

Ak vás tradičný zemiakový šalát už akosi omrzel a šibačom by ste chceli ponúknuť niečo nové a netradičné, nasledujúce recepty vás určite inšpirujú. Studené a svieže občerstvenie v podobe lahodnej a ľahkej pochúťky je v každom prípade tou správnou voľbou, ktorá ozvláštni a perfektne doplní všetky mäsové dobroty, ktoré sa chystáte pripraviť. V zozname, ktorý vám prinášame, nájdete určite svojho favorita aj vy. 

Šalát so syrom a olivami

Budete potrebovať:

  • 1 červenú repu
  • 100 g syra feta
  • rukolu
  • maslo
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 10-12 ks olív
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Repu dôkladne umyte a nenakrájanú ju pečte na 180 °C približne hodinu. Zmiešajte horčiču s citrónovou šťavou a do tejto zmesi pridajte maslo, soľ a korenie. Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte ju na kocky. Pridajte horčicovú polevu a počkajte 10 minút. Pridajte nakrájanú rukolu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Syr feta nakrájajte na kocky a pridajte ho do šalátu. Jemne premiešajte. Nakoniec pridajte olivy, ktoré šalátu dodajú výnimočnú chuť. Ak chcete mať šalát vláčnejší, môžete ho poliať niekoľkými kvapkami olivového oleja.

Šalát s hubami a kukuricou

Budete potrebovať:

  • 200 g šampiňónov
  • 1 bobkový list
  • sladká paprika
  • 1 ČL horčičných semienok
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 200 g kukurice v konzerve
  • 1 zemiak
  • 2 vajcia
  • petržlen
  • 5 ČL majonézy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Šampiňóny vložte do hrnca s vodou. Pridajte korenie, horčicu a bobkový list. Varte približne 25 minút. Keď hríby vychladnú, polejte ich citrónovou šťavou. Zeleninu a uvarené vajcia nakrájajte na kocky. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a šalát polejte majonézovým dressingom. Pridajte korenie a soľ podľa chuti.

Ananásový šalát

Budete potrebovať:

  • 1 plechovku nesladených ananásových plátkov
  • 1 ČL olivového oleja
  • 1 ČL medu
  • 1,5 ČL jablčného octu
  • 1,5 ČL sójovej omáčky
  • 6 pohárov natrhanej čínskej kapusty
  • 1,5 šálky natenko nakrájanej červenej cibule

Postup:

Z ananásu odlejte šťavu do nejakej nádobky (budete ju ešte potrebovať) a plátky nakrájajte na polovicu. V nádobe s pevným viečkom zmiešajte olej, med, jablčný ocot, sójovú omáčku a odliatu ananásovú šťavu a poriadne premiešajte. Túto zmes dajte do chladničky aspoň na 30 minút. V mise zmiešajte natrhanú čínsku kapustu, cibuľu a plátky ananásu. Tento šalát polejte vychladeným dressingom.

Šalát s pečenou zeleninou

Budete potrebovať:

  • červenú repu
  • 2 ks mrkvy
  • 100 g syra feta
  • 50 g orechov
  • 3 PL medu
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Rúru nastavte na teplotu 200 °C. Očistite mrkvu aj repu a nakrájajte ich na kocky. Zeleninu nasypte do vymasteného plechu a premiešajte ju. Pečte približne 15 minút. Opražte si pripravené orechy a syr nakrájajte na kocky. Zmiešajte všetky prísady a polejte ich zmesou citrónovej šťavy, olivového oleja a medu. Pridajte koreniny podľa vkusu.

Šalát so šunkou

Budete potrebovať:

  • 200 g údenej šunky
  • 2 jablká
  • 1 malý zeler
  • trochu medu
  • 200 g nakladaných šampiňónov
  • 1 ČL horčice
  • 2 PL majonézy
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Očistite jablká a zbavte ich jadierok. Očistite zeler a nakrájajte ho. Šampiňóny nakrájajte na tenké plátky a šunku na tenké rezance. Zmiešajte všetky prísady a zalejte ich polevou pripravenou z horčice, medu a majonézy. Šalát dochuťte koreninami podľa vlastného vkusu.

 

Šalát s mandarínkami

Budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia
  • zeler
  • 3 vňate mladej cibuľky
  • 1 plechovka konzervovaných mandarínok
  • 100 g mandlí
  • 2 PL cukru
  • 1 PL pšeničnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 50 ml pomarančového džúsu

Postup:

Zmiešajte soľ, múku a cukor. Pridajte džús a vajíčko. Všetko zmiešajte vo väčšej panvici a prihrievajte na nízkej teplote, pri neustálom miešaní. Varte, kým sa chute premiešajú a nechajte zmes vychladnúť. Teraz uvarte mäso, a nakrájajte ho na malé kocky, podobne ako zeler. Nakrájajte cibuľku, opražte mandle a rozdrvte ich. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy. Na záver do šalátu pridajte mandarínky a zalejte ho pripraveným dressingom. Šalát nechajte v chladničke približne 2 hodiny.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x