Veľkonočné šaláty

Loading...
(0 / 5)

Ak vás tradičný zemiakový šalát už akosi omrzel a šibačom by ste chceli ponúknuť niečo nové a netradičné, nasledujúce recepty vás určite inšpirujú. Studené a svieže občerstvenie v podobe lahodnej a ľahkej pochúťky je v každom prípade tou správnou voľbou, ktorá ozvláštni a perfektne doplní všetky mäsové dobroty, ktoré sa chystáte pripraviť. V zozname, ktorý vám prinášame, nájdete určite svojho favorita aj vy. 

Šalát so syrom a olivami

Budete potrebovať:

1 červenú repu

100 g syra feta

rukolu

maslo

3 PL citrónovej šťavy

2 PL olivového oleja

10-12 ks olív

1 ČL horčice

soľ

čierne korenie

Postup:

Repu dôkladne umyte a nenakrájanú ju pečte na 180 °C približne hodinu. Zmiešajte horčiču s citrónovou šťavou a do tejto zmesi pridajte maslo, soľ a korenie. Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte ju na kocky. Pridajte horčicovú polevu a počkajte 10 minút. Pridajte nakrájanú rukolu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Syr feta nakrájajte na kocky a pridajte ho do šalátu. Jemne premiešajte. Nakoniec pridajte olivy, ktoré šalátu dodajú výnimočnú chuť. Ak chcete mať šalát vláčnejší, môžete ho poliať niekoľkými kvapkami olivového oleja.

Šalát s hubami a kukuricou

Budete potrebovať:

200 g šampiňónov

1 bobkový list

sladká paprika

1 ČL horčičných semienok

1 ČL citrónovej šťavy

200 g kukurice v konzerve

1 zemiak

2 vajcia

petržlen

5 ČL majonézy

soľ

čierne korenie

Postup:

Šampiňóny vložte do hrnca s vodou. Pridajte korenie, horčicu a bobkový list. Varte približne 25 minút. Keď hríby vychladnú, polejte ich citrónovou šťavou. Zeleninu a uvarené vajcia nakrájajte na kocky. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a šalát polejte majonézovým dressingom. Pridajte korenie a soľ podľa chuti.

Ananásový šalát

Budete potrebovať:

1 plechovku nesladených ananásových plátkov

1 ČL olivového oleja

1 ČL medu

1,5 ČL jablčného octu

1,5 ČL sójovej omáčky

6 pohárov natrhanej čínskej kapusty

1,5 šálky natenko nakrájanej červenej cibule

Postup:

Z ananásu odlejte šťavu do nejakej nádobky (budete ju ešte potrebovať) a plátky nakrájajte na polovicu. V nádobe s pevným viečkom zmiešajte olej, med, jablčný ocot, sójovú omáčku a odliatu ananásovú šťavu a poriadne premiešajte. Túto zmes dajte do chladničky aspoň na 30 minút. V mise zmiešajte natrhanú čínsku kapustu, cibuľu a plátky ananásu. Tento šalát polejte vychladeným dressingom.

Šalát s pečenou zeleninou

Budete potrebovať:

červenú repu

2 ks mrkvy

100 g syra feta

50 g orechov

3 PL medu

4 PL olivového oleja

2 PL citrónovej šťavy

soľ

čierne korenie

Postup:

Rúru nastavte na teplotu 200 °C. Očistite mrkvu aj repu a nakrájajte ich na kocky. Zeleninu nasypte do vymasteného plechu a premiešajte ju. Pečte približne 15 minút. Opražte si pripravené orechy a syr nakrájajte na kocky. Zmiešajte všetky prísady a polejte ich zmesou citrónovej šťavy, olivového oleja a medu. Pridajte koreniny podľa vkusu.

Šalát so šunkou

Budete potrebovať:

200 g údenej šunky

2 jablká

1 malý zeler

trochu medu

200 g nakladaných šampiňónov

1 ČL horčice

2 PL majonézy

soľ

čierne korenie

Postup:

Očistite jablká a zbavte ich jadierok. Očistite zeler a nakrájajte ho. Šampiňóny nakrájajte na tenké plátky a šunku na tenké rezance. Zmiešajte všetky prísady a zalejte ich polevou pripravenou z horčice, medu a majonézy. Šalát dochuťte koreninami podľa vlastného vkusu.

 

Šalát s mandarínkami

Budete potrebovať:

2 kuracie prsia

zeler

3 vňate mladej cibuľky

1 plechovka konzervovaných mandarínok

100 g mandlí

2 PL cukru

1 PL pšeničnej múky

1 ČL soli

1 vajce

50 ml pomarančového džúsu

Postup:

Zmiešajte soľ, múku a cukor. Pridajte džús a vajíčko. Všetko zmiešajte vo väčšej panvici a prihrievajte na nízkej teplote, pri neustálom miešaní. Varte, kým sa chute premiešajú a nechajte zmes vychladnúť. Teraz uvarte mäso, a nakrájajte ho na malé kocky, podobne ako zeler. Nakrájajte cibuľku, opražte mandle a rozdrvte ich. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy. Na záver do šalátu pridajte mandarínky a zalejte ho pripraveným dressingom. Šalát nechajte v chladničke približne 2 hodiny.

Katuš, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x