Ak vás tradičný zemiakový šalát už akosi omrzel a šibačom by ste chceli ponúknuť niečo nové a netradičné, nasledujúce recepty vás určite inšpirujú. Studené a svieže občerstvenie v podobe lahodnej a ľahkej pochúťky je v každom prípade tou správnou voľbou, ktorá ozvláštni a perfektne doplní všetky mäsové dobroty, ktoré sa chystáte pripraviť. V zozname, ktorý vám prinášame, nájdete určite svojho favorita aj vy.
Budete potrebovať:
Postup:
Repu dôkladne umyte a nenakrájanú ju pečte na 180 °C približne hodinu. Zmiešajte horčiču s citrónovou šťavou a do tejto zmesi pridajte maslo, soľ a korenie. Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte ju na kocky. Pridajte horčicovú polevu a počkajte 10 minút. Pridajte nakrájanú rukolu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Syr feta nakrájajte na kocky a pridajte ho do šalátu. Jemne premiešajte. Nakoniec pridajte olivy, ktoré šalátu dodajú výnimočnú chuť. Ak chcete mať šalát vláčnejší, môžete ho poliať niekoľkými kvapkami olivového oleja.
Budete potrebovať:
Postup:
Šampiňóny vložte do hrnca s vodou. Pridajte korenie, horčicu a bobkový list. Varte približne 25 minút. Keď hríby vychladnú, polejte ich citrónovou šťavou. Zeleninu a uvarené vajcia nakrájajte na kocky. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a šalát polejte majonézovým dressingom. Pridajte korenie a soľ podľa chuti.
Budete potrebovať:
Postup:
Z ananásu odlejte šťavu do nejakej nádobky (budete ju ešte potrebovať) a plátky nakrájajte na polovicu. V nádobe s pevným viečkom zmiešajte olej, med, jablčný ocot, sójovú omáčku a odliatu ananásovú šťavu a poriadne premiešajte. Túto zmes dajte do chladničky aspoň na 30 minút. V mise zmiešajte natrhanú čínsku kapustu, cibuľu a plátky ananásu. Tento šalát polejte vychladeným dressingom.
Budete potrebovať:
Postup:
Rúru nastavte na teplotu 200 °C. Očistite mrkvu aj repu a nakrájajte ich na kocky. Zeleninu nasypte do vymasteného plechu a premiešajte ju. Pečte približne 15 minút. Opražte si pripravené orechy a syr nakrájajte na kocky. Zmiešajte všetky prísady a polejte ich zmesou citrónovej šťavy, olivového oleja a medu. Pridajte koreniny podľa vkusu.
Budete potrebovať:
Postup:
Očistite jablká a zbavte ich jadierok. Očistite zeler a nakrájajte ho. Šampiňóny nakrájajte na tenké plátky a šunku na tenké rezance. Zmiešajte všetky prísady a zalejte ich polevou pripravenou z horčice, medu a majonézy. Šalát dochuťte koreninami podľa vlastného vkusu.
Budete potrebovať:
Postup:
Zmiešajte soľ, múku a cukor. Pridajte džús a vajíčko. Všetko zmiešajte vo väčšej panvici a prihrievajte na nízkej teplote, pri neustálom miešaní. Varte, kým sa chute premiešajú a nechajte zmes vychladnúť. Teraz uvarte mäso, a nakrájajte ho na malé kocky, podobne ako zeler. Nakrájajte cibuľku, opražte mandle a rozdrvte ich. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy. Na záver do šalátu pridajte mandarínky a zalejte ho pripraveným dressingom. Šalát nechajte v chladničke približne 2 hodiny.