Na Veľkú noc sa každý rok chystáme v predstihu s celou rodinou. Koláčov pre šibačov a polievačov pripravujeme neúrekom aj pár dní pred ich príchodom aby sme boli pripravené. S týmto rýchlym a jednoduchým receptom už ale viac nemusíme mať obavy a maškrty môžeme pripraviť šibačom už aj skoro ráno pred ich príchodom.
6-8 dutých čokoládových vajíčok
150 g smotanového syra
30 g práškového cukru
1/2 lyžice citrónovej šťavy
1/2 lyžicu vanilkového extraktu
125 ml smotany na šľahanie
marhuľový alebo broskyňový lekvár
Pomocou malého noža oddelíme vrchnú časť čokoládových vajíčok. Pre jednoduchší proces môžeme nôž zohriať v teplej vode. Takto predpripravené vajíčka vložíme trocha stuhnúť do chladničky aby sa s nimi neskôr lepšie pracovalo. Pri ich príprave použite stojan na vajíčka, alebo ich upevnite iným spôsobom, nie však do papierovej krabice od vajíčok ako to je znázornené na obrázkoch.
Do nádoby vložíme smotanový syr, práškový cukor, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt a miešame, kým hmota nezíska jemnú a nadýchanú konzistenciu, približne po dobu 3-4 minút.
V druhej nádoby vymiešame smotanu na šľahanie na šľahačku a opatrne ju primiešame do syrovej hmoty, kým nezískame jednotný a jemný krém.
Pomocou lyžičky vajíčka naplníme krémom a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút. Pomocou lyžičky do stredu naaranžujeme náš lekvár, ktorý predstavuje žĺtok a znovu necháme stuhnúť v chladničke približne 30 minút. Vajíčka je vhodné vybrať z chladničky aspoň 10 minút pred samotným servírovaním a v chladničke ich takto môžeme uchovávať aj 2-3 dni vo vzduchotesnej dóze. Dobrú chuť.
Náš tip: Žĺtka môžete vytvoriť aj vaječným koňakom.
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), raspberricupcakes.com