Veľkonočná hrudka

Loading...
(3 / 5)

Tradičná domáca veľkonočná hrudka s voňavými bylinkami. Ak ste ju ešte neskúšali, možno teraz je ten správny čas. Ak máte viac času a príležitosť si ju pripraviť, neváhajte. V mnohých domácnostiach ide o tradíciu, ktorá sa opakuje na sviatky už niekoľko desaťročí. Robievate veľkonočnú hrudku aj u vás doma?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucka Fandlová (@luckafandlova) on

Na veľkonočnú hrudku budeme potrebovať:

  • 10 vajec
  • 1 liter plnotucneho alebo domaceho mlieka
  • 1 ČL soli
  • bylinky podľa chuti: medvedí cesnak, bazalku, talianske bylinky a podobne

Postup:

  • Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme ho variť. Nesmie ale vrieť. Pridáme rozšľahané vajíčka a zbytok surovín, teda soľ a bylinky. Stále miešame, kým sa nám neurobia hrudky, ktoré pripomínajú tvaroh.
  • Pripravíme si utierku, prípadne detskú látkovú plienku, jednoducho tkaninu, do ktorej obsah vylejeme. Utierku hore previažeme, vytvoríme mešec a zavesíme ho nad umývadlo. Necháme odkvapkávať asi 24 hodín. Stačí aj od večera do rána.
  • Potom hrudku vyberieme a skladujeme v chladničke. Podávame s údenou šunkou alebo inými veľkonočnými slanými dobrotami. Dobrú chuť.

TIP: Niekto ju pripravuje aj na sladko. Namiesto soli pridáme cukor a napríklad sušené hrozienka alebo iné sušené ovocie. Postup je potom už rovnaký.

Lucia M., Rady a recepty starých mám na nezaplatenie

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x