Tradičná domáca veľkonočná hrudka s voňavými bylinkami. Ak ste ju ešte neskúšali, možno teraz je ten správny čas. Ak máte viac času a príležitosť si ju pripraviť, neváhajte. V mnohých domácnostiach ide o tradíciu, ktorá sa opakuje na sviatky už niekoľko desaťročí. Robievate veľkonočnú hrudku aj u vás doma?
Na veľkonočnú hrudku budeme potrebovať:
- 10 vajec
- 1 liter plnotucneho alebo domaceho mlieka
- 1 ČL soli
- bylinky podľa chuti: medvedí cesnak, bazalku, talianske bylinky a podobne
Postup:
- Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme ho variť. Nesmie ale vrieť. Pridáme rozšľahané vajíčka a zbytok surovín, teda soľ a bylinky. Stále miešame, kým sa nám neurobia hrudky, ktoré pripomínajú tvaroh.
- Pripravíme si utierku, prípadne detskú látkovú plienku, jednoducho tkaninu, do ktorej obsah vylejeme. Utierku hore previažeme, vytvoríme mešec a zavesíme ho nad umývadlo. Necháme odkvapkávať asi 24 hodín. Stačí aj od večera do rána.
- Potom hrudku vyberieme a skladujeme v chladničke. Podávame s údenou šunkou alebo inými veľkonočnými slanými dobrotami. Dobrú chuť.
TIP: Niekto ju pripravuje aj na sladko. Namiesto soli pridáme cukor a napríklad sušené hrozienka alebo iné sušené ovocie. Postup je potom už rovnaký.
Lucia M., Rady a recepty starých mám na nezaplatenie