Valašský frgál

(5 / 5)

Tradičný veľký okrúhly koláč, ktorý pripravujú najmä naši susedia z Českej republiky. Plnky sú rôzne, od tvarohovej, cez orechovú, makovú až po lekvárovú. V obchodoch stoja neskutočné peniaze a preto je určite lepšie si ich pripraviť doma. Ak ste hľadali recept práve na takýto tradičný koláč, tento je vraj najlepší a pochádza priamo od českej gazdinky.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Štěpánka Voldřichová (@stepanka.voldrichova) on

Budeme potrebovať:

Cesto

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 kocky droždia
  • 1 PL cukru
  • 110 gramov kryštálového cukru
  • 200 gramov hladkej múky
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • 4 žĺtky
  • 100 gramov masla
  • 1 PL masti

Postup:

  • Najskôr si urobíme kvások, pričom zmiešame vlažné mlieko, droždie a lyžicu cukru. Hotový kvások necháme chvíľu v teple odpočívať a zatiaľ si začneme pripravovať suroviny na cesto.
  • Zmiešame múky, vajíčka, maslo izbovej teploty, masť a cukor a pridáme aj kvások. Vypracujeme hutné cesto, ktoré v miske prekryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu na teplejšom mieste podkysnúť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martina Martincová (@martinka_m_) on

  • Potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vyvaľkáme ho do kruhu, aby vyzeralo ako pizza. Na plech si dáme papier na pečenie alebo ho potrieme olejom.
  • Okraje koláču si potrieme rozšľahaným vajíčkom a koláče necháme na plechu ešte postáť 15 minút. Naplníme plnkou podľa toho, čo nám chutí najviac a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 12 minút. Z tohto množstva nám vznikne 6 frgálov.

Maková plnka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena (@mat_lena) on

  • 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.

Tvarohová plnka

  • 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.

Posýpka

  • 125 gramov masla, 100 gramov cukru, 150 gramov polohrubej múky. Zmiešame dokopy a rozdrobíme pred pečením na frgál.

Maslová poleva na záver

  • 125 gramov masla, 1 vanilkový cukor, 1 PL rumu. Maslo si rozpustíme, pridáme cukor a rum. Touto polevou polievame koláč po dopečení.

facebook, Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x