Vaječný likér 2-krát inak

Loading...
(0 / 5)

Baby, aj vy sa tešíte na vianočné sviatky? V obchodoch už na nás vykúkajú z každého kúta, o televíznych kampaniach ani nehovorím. Ale po pravde, mne to tento rok akosi nevadí. Naozaj sa na sviatky teším. Že si vyložím nohy na stôl, zapnem vianočné romantické filmy a budem pri tom popíjať vaječný likér. Ten sa mi k tejto atmosfére proste hodí. A najlepší je, samozrejme domáci. Ak ste si ho ešte doma neskúšali pripraviť, tento rok si isto nájdite čas. Prinášame vám rovno dva skvelé recepty, ktoré sú rokmi odskúšané a na vianočnej nálade nám len pridajú.

Domáci likér po americky

Budete potrebovať:

2 litre vanilkovej zmrzliny

4 šálky horúcej kávy (instantnej)

jedna 2-litrová fľaša nápoja 7-Up

2-4 šálky tmavého rumu (alebo whisky, bourbon, čo máte rady)

½ litra kupovaného vaječného koňaku

muškátový oriešok podľa chuti

Postup:

Do veľkej misky dáme polovicu zmrzliny s 2 šálkami horúcej kávy a miešame, kým sa zmrzlina nerozpustí. Pridáme zvyšok zmrzliny a kávy, stále miešame. Keď je zmrzlina roztopená, pridáme celý 7-Up, rum a vaječný koňak. Zľahka premiešame. Posypeme muškátovým orieškom. Ak sa Vám bude zdať likér silný, pridajte viac 7-Upu. Táto chuť vás prekvapí, ale určite milo. Neváhajte, vyskúšajte. Dobrú chuť a nazdravie!

Výborný likér z ľadových gaštanov

Budeme potrebovať:

4 žĺtky

200 g práškového cukru

250 ml smotany na šľahanie

3 gaštanové tyčinky (z obchodu poznáme ako: „ledové kaštany“, v takom tom červenom obale)

1 salko

1/2 rumu (môže aj nemusí byť)

Who loves egg nog?! I like to mix it with Sprite. Yum. 🎄

A post shared by Lindsay (@holidayhousewife) on

Postup:

Na miernom ohni si v hrnci rozpustíme gaštanové tyčinky so smotanou na šľahanie. Keď je hmota rozpustená, odstavíme ju a za občasného premiešania necháme mimo sporáka vychladnúť. Medzitým si vo väčšej miske vymiešame vaječné žĺtky s cukrom. Zmes miešame mixérom na najmenších otáčkach približne 10 minút. Pri ručnom miešaní to trvá cca 20 minút.

Do zmesi ďalej za stáleho miešania postupne pridávame salko a vychladnutú gaštanovo-čokoládovú hmotu. Keď sú všetky ingrediencie skombinované, pridávame do hmoty postupne rum. V prípade, že chcete, aby bol váš vaječný likér určený aj deťom, tento posledný krok vynecháte. Likér pomocou lievika nalejete do sklenených fliaš a nechajte pár hodín odstáť.

Potom je už pripravený na servírovanie. Môžete ho podávať horúci s troškou škorice, posypaný nastrúhanou čokoládou alebo klasicky studený. Ja osobne si ho pridávam občas aj do kávy namiesto mlieka a cukru. Tento nápoj jedinečne dotvára atmosféru Vianoc a spríjemní nám chladné zasnežené večere.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x