Úžasný taliansky chlieb ciabatta

Loading...
(4 / 5)

Chcete si domov priniesť trochu Talianska? Ak sa chystáte dovolenkovať doma a táto krásna krajina vám chýba, pripraviť si môžete aspoň tradičné jedlá. Medzi také určite patrí aj ciabatta, taliansky chlieb, v ktorom sa väčšinou nachádzajú olivy alebo aj sušené paradajky. Na raňajky, večeru alebo ako predkrm ideálne.

ciabatta.jpg“ alt=““ width=“1151″ height=“597″ /> Foto: pxhere

Na taliansku ciabattu budeme potrebovať:

  • 250 gramov polohrubej múky
  • 250 gramov hladkej múky
  • 1/2 čerstvého droždia
  • 350 ml vody
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • nasekané zelené alebo čierne olivy

Ciabattu si pripravíme nasledovne:

  • Najskôr si pripravíme kvások a to tak, že zmiešame cukor s droždím. Necháme ho postáť 20 minút. Medzitým si zmiešame múky, soľ a pridáme kvások, vodu a olivový olej. Vymiesime cesto, do ktorého primiešame aj nasekané olivy.
  • Cesto potrieme olejom a necháme kysnúť hodinu a pol až dve pod utierkou. Ak sa vám nechce cesto miesiť a máte kuchynského robota, môžete ho použiť. Počas kysnutia ho môžeme trochu naťahovať. Zopakovať to môžeme asi 3-krát počas kysnutia, preto má chlebík po upečení veľké oká.
  • Cesto si rozdelíme, vytvarujeme podlhovasté bochníky a necháme ich ešte chvíľu podkysnúť na plechu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a chlebíky na tejto teplote pečieme najskôr 20-25 minút. Ak chceme chrumkavú kôrku, mali by sme chlebíky každých 5 minút striekať vodou v rozprašovači- nie je to však nutné. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme konzumovať.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x