Chcete si domov priniesť trochu Talianska? Ak sa chystáte dovolenkovať doma a táto krásna krajina vám chýba, pripraviť si môžete aspoň tradičné jedlá. Medzi také určite patrí aj ciabatta, taliansky chlieb, v ktorom sa väčšinou nachádzajú olivy alebo aj sušené paradajky. Na raňajky, večeru alebo ako predkrm ideálne.
Najskôr si pripravíme kvások a to tak, že zmiešame cukor s droždím. Necháme ho postáť 20 minút. Medzitým si zmiešame múky, soľ a pridáme kvások, vodu a olivový olej. Vymiesime cesto, do ktorého primiešame aj nasekané olivy.
Cesto potrieme olejom a necháme kysnúť hodinu a pol až dve pod utierkou. Ak sa vám nechce cesto miesiť a máte kuchynského robota, môžete ho použiť. Počas kysnutia ho môžeme trochu naťahovať. Zopakovať to môžeme asi 3-krát počas kysnutia, preto má chlebík po upečení veľké oká.
Cesto si rozdelíme, vytvarujeme podlhovasté bochníky a necháme ich ešte chvíľu podkysnúť na plechu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a chlebíky na tejto teplote pečieme najskôr 20-25 minút. Ak chceme chrumkavú kôrku, mali by sme chlebíky každých 5 minút striekať vodou v rozprašovači- nie je to však nutné. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme konzumovať.