Ak chcete na víkend piecť overenú klasiku, tvarohový strúhaný koláč pozná zrejme každý. Je populárny a nepoznám nikoho, kto by ho nemal rád. Strúhané cesto je klasika, ktorá sa skvele hodí práve k tvarohovej plnky.
Budete potrebovať:
- 400 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 250 gramov masla
- 1 kypriaci prášok
- 1 žĺtok
- 4 lyžice kakaa
- 700 gramov tvarohu
- 150 gramov práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- 4 bielky
Postup:
- Ako prvé si vymiesime cesto. Spojíme si v jednej miske múku, cukor, maslo, kypriaci prášok, žĺtok a kakao. Vypracujeme hutné a pevnejšie cesto, ktoré rozdelíme na polovice, obalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na polhodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Najlepšie je použiť hrudkový tvaroh, vďaka ktorému koláčik chutí naozaj vynikajúco a je trochu pevnejší. Vymiešame si tvaroh, cukor, žĺtka a vanilkový cukor. Pre chuť môžeme pridať aj trochu citrónovej kôry. Mimo plnku si z bielkov ušľaháme pevný sneh, ktorý k tvarohu primiešame. Plnka tak bude vláčna a naozaj fajnová.
Lucia M.