Lahodný voňavý koláč s vôňou jabĺk a škorice. No kto by vedel odolať tejto kombinácii? Tvarohová vrstva ho privádza do dokonalosti a pripraviť si ho môžete ozaj veľmi jednoducho len zo zopár jednoduchých surovín.
Doprajte si kúsok sladkého potešenia. Vďaka nasledujúcemu receptu ho máte pripravené veľmi rýchlo.
2 vajcia
170 g masla
100 g ovsených vločiek
3 jablká
250 g cukru
100 g hladkej múky
200 g tvarohu (hrudkovitý)
1/2 kávovej lyžičky škorice
Najprv si do misky rozbijeme jedno vajce a vyšľaháme ho spolu so 100 g cukru. Mali by sme získať viac nadýchanú zmes. Ak chcete, môžete časť kryštálového cukru zameniť za vanilkový alebo jednoducho pridať trochu vanilkového extraktu. Potom vezmeme maslo, ktoré je potrebné nechať zmäknúť pri izbovej teplote. 100 g masla nakrájame na menšie kocky a pridáme k zmesi vajca a cukru. Všetko spolu zapracujeme, aby sa nám ingrediencie prepojili. Následne si pripravíme ovsené vločky. Je potrebné ich premeniť na hladkú zmes (ako múka). Môžete tak urobiť v mlynčeku na kávu alebo v obyčajnom mixéri. Takto rozmixovanú múku z ovsených vločiek potom premiešame s hladkou pšeničnou múkou. Múku potom prisypeme do misky k vajcu a maslu a znovu všetko miešame, až pokiaľ nezískame celkom hutnú ale mäkkú zmes. Cesto trochu vymiesime, aby sa nám všetky ingrediencie prepojili a neboli v ňom hrudky. Následne cesto zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme ho do chladničky asi na 30 minút, aby stuhlo.
Druhé vajce si potom vyšľaháme s ďalšími 100 g cukru a pridáme k nemu tvaroh. Dôkladne vymiešanú zmes tiež odložíme do chladničky. Kým sa nám jednotlivé časti koláča chladia, môžeme si prichystať jablká. Zbavíme ich šupky, vyberieme jadrovníky a jablká nakrájame na tenké mesiačiky. Dáme ich do hrnca alebo na panvicu, do ktorej pridáme zvyšok masla a zvyšok kryštálového cukru. Všetko na miernom plameni zahrievame, pokiaľ nevytvoríme zlato-hnedú skaramelizovanú zmes. Dáme ju dole zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
Následne si z chladničky vyberieme cesto, rozvaľkáme ho na kruh a uložíme na papier na pečenie. Do cesta vidličkou urobíme na niekoľkých miestach dierky. Dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Následne cesto vyberieme a rovnomerne na ňom rozotrieme vrstvu z tvarohovej zmesi. Na vrch naukladáme jablká a zalejeme spraženým maslom s cukrom a všetko posypeme škoricou. Pečieme znova ešte asi 15 až 20 minút.
Skvelý koláč, ktorý chutí skvele aj na raňajky s pohárom mlieka, čaju, kakaa alebo len tak ku káve. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, sovkusom.ru