Tvarohové koláče recept

(2 / 5)

Domáce tvarohové koláče sa nepochybne spájajú s detstvom. U starých mám ich jedli azda všetky generácie slovenských detí. Ako správna slovenská surovina, tvaroh na sladko nemohol chýbať ani na nadýchanom ceste. Tradičné recepty však väčšinou pozostávali z množstva cesta a menšieho množstva plnky. Tento recept je presne opačný a ešte k tomu je aj bez kvasníc!

Budete potrebovať:

3 vajcia

300g polohrubej múky

½ ČL soli

½ ČL sódy bikarbóny

150g kyslej smotany

5 PL kryštálového cukru

50g masla

250g jemného tvarohu

1 balíček vanilkového cukru

1 ČL škrobu

Postup prípravy:

Múku preosejte do hlbšej misky a zmiešajte ju so soľou a sódou bikarbónou. V inej miske si zmiešajte 2 vajcia s kyslou smotanou, pridajte 3 PL cukru a zmäknuté maslo a vyšľahajte elektrickým šľahačom. Potom zmesi spojte v jednej miske a vymieste hladké cesto. To si potom preneste na pomúčenú dosku, rukami spravte hrubý šúľok a z neho odkrajujte po častiach kolieska cesta. Na doske ich roztlačte do tvaru kruhu veľkosti malého tanierika pod šálku a dnom pohára do každého cesta spravte dieru/priestor na tvaroh. Na plech si dajte papier na pečenie a cesto naň premiestnite. V miske si zmiešajte tvaroh s cukrom a vajíčkom, pridajte vanilkový cukor a škrob a dobre premiešajte. Potom zmes dajte do stredu cesta a ak chcete, môžete okraje cesta ešte potrieť ďalším rozšľahaným vajíčkom, no nie je to nutné. Dajte koláče piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 25 minút. Podávajte poprášené práškovým alebo škoricovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay,  sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x