Tvarohové dezerty

Loading...
(5 / 5)

Tvaroh je úžasná a veľmi všestranná potravina, čo vedeli už aj naše staré mamy. Jedlá, či už sladké alebo slané, ktoré v sebe majú tvaroh sa navyše veľmi rýchlo pripravujú. Preto neváhajte a skúste vaším deťom napríklad na raňajky spraviť takéto tvarohové fajnoty.  Ručíme zato, že aj tí, ktorí nemajú radi tvaroh si ho zamilujú!

Tvarohové placky

Budeme potrebovať:

300 g tvarohu

5 lyžíc múky

1 vajíčko

1 lyžica cukru

40 ml oleja

Postup:

Zmiešajte spolu tvaroh a vajíčka, kým nevznikne hladná zmes. Do zmesi zľahka primiešavajte cukor. Do pripravenej hmoty po lyžiciach vmiešavajte preosiatu múku. Pridajte však len 3 lyžice. Najlepšie je pridávať preosiatu múku, placky tak budú pekne nadýchané. Z tejto pripravenej hmoty vytvorte guľôčky, ktoré následne dlaňou roztlačte. Aby dobre držali každú obaľte v múke. Smažte na rozohriatej panvici kým nebudú krásne zlato-hnedé. Podávajte s nutellou alebo ovocným džemom. Ak chcete spraviť zdravšiu verziu podávajte s čerstvým ovocím a bielym jogurtom.

Tvaroh s makom a jablkami

Budeme potrebovať:

250 g tvarohu

3 vajíčka

3 lyžice medu

1 jablko

2 lyžice maku

1 lyžička oleja

Postup:

Zmiešajte tvaroh s vajíčkami. Očistite jablko a nakrájajte ho na tenké plátky. Do tvarohu s vajíčkami pridajte jablko, med, maslo a mak. Misku na pečenie si natrite maslom a nalejte do nej zmes. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Podávajte deťom napríklad so zmrzlinou alebo horúcim ovocím.

Tvarohový koláč

Budeme potrebovať:

270 g tvarohu

150 g masla

250 g cukru

3 vajíčka

1 g vanilky

50 g hrozienok

50 g kandizovaného ovocia

10 g prášku do pečiva

300 g múky

Postup:

Ako prvé si zmiešajte maslo spolu s vanilkovou a cukrom. Pridajte tvaroh a pokračujte v miešaní. Miešajte zľahka, nech je cesto viac nadýchané. V samostatnej miske si zmiešajte vajíčka a pridajte ich do zmesi. Zmiešajte si múku spolu s práškom do pečiva. Do múky nasypte hrozienka a kandizované ovocie. Zmiešajte múku spolu s tvarohovou hmotou. Pečte na 170 stupňoch približne hodinu. Na lepší vzhľad môžete použiť bábovkovú formu. Upečený koláč môžete posypať práškovým cukrom.

Nepečený tvarohový koláč

Budeme potrebovať:

400 g tvarohu

200 ml kyslej smotany

200 g práškového cukru

200 ml vody

30 g želatíny

200 g ovocia

Postup:

Zmiešajte tvaroh so smotanou kým nevznikne dokonale hladké cesto. Pridajte práškový cukor a poriadne zamiešajte. Želatínu zalejte horúcou vodou a počkajte kým napučí. Následne ju pridajte do zmesi. Poriadne premiešajte. Nalejte do formy a navrch poukladajte ovocie. Pre lepšiu chuť môžete vrch jemne poliať roztopenou čokoládou. Dajte do chladničky na pár hodín, no najlepšie na celú noc.

Kysnuté koláčiky s tvarohom

Budeme potrebovať:

2 hrnčeky múky

2,5 lyžičky cukru

2 lyžice masla

2 vajíčka

1,5 lyžičky suchých kvasiniek

štipka soli

0,5 l mlieka

2 lyžičky cukru

1 zásobník tvarohu

2 lyžice oleja

1 vaječný žĺtok

Postup:

Do predhriateho mlieka pridajte kvasinky a miešajte kým sa nerozpustia. Do mlieka pridajte štipku soli, 1 lyžicu cukru a 1 vajíčko. Postupne pridávajte múku. 1 lyžicu múky si nechajte. Cesto miešajte asi 8 minút. Následne pridajte predhriate maslo a pomaly premiešajte. Pripravené cesto nalejte do misy, zakryte alobalom a dajte do teplej miestnosti na približne 2 hodiny. Keď sa jeho objem zväčší asi 2-násobne, odokryte ho a nechajte ešte 40 minút. Pripravené cesto rozložte na 10 častí a z tých vytvorte väčšie kruhy. Nechajte postáť 10 minút. Zatiaľ si pripravte tvarohovú zmes. Tvaroh zmiešajte so štipkou soli, zvyšnými 2 vajíčkami, cukrom a 1 lyžičkou múky. Pohárom do každého koláčiky zatlačte a vytvoríte tak priestor na tvarohovú plnku. Naplnené nechajte odpočívať 25 minút. Takto pripravené koláčiky pečte v rúre na 200 stupňoch približne 15 minút.

zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Gabriela, sovkusom

Chutil ti tento recept?

komentárov

x