Tvaroh je úžasná a veľmi všestranná potravina, čo vedeli už aj naše staré mamy. Jedlá, či už sladké alebo slané, ktoré v sebe majú tvaroh sa navyše veľmi rýchlo pripravujú. Preto neváhajte a skúste vaším deťom napríklad na raňajky spraviť takéto tvarohové fajnoty. Ručíme zato, že aj tí, ktorí nemajú radi tvaroh si ho zamilujú!
Budeme potrebovať:
300 g tvarohu
5 lyžíc múky
1 vajíčko
1 lyžica cukru
40 ml oleja
Postup:
Zmiešajte spolu tvaroh a vajíčka, kým nevznikne hladná zmes. Do zmesi zľahka primiešavajte cukor. Do pripravenej hmoty po lyžiciach vmiešavajte preosiatu múku. Pridajte však len 3 lyžice. Najlepšie je pridávať preosiatu múku, placky tak budú pekne nadýchané. Z tejto pripravenej hmoty vytvorte guľôčky, ktoré následne dlaňou roztlačte. Aby dobre držali každú obaľte v múke. Smažte na rozohriatej panvici kým nebudú krásne zlato-hnedé. Podávajte s nutellou alebo ovocným džemom. Ak chcete spraviť zdravšiu verziu podávajte s čerstvým ovocím a bielym jogurtom.
Budeme potrebovať:
250 g tvarohu
3 vajíčka
3 lyžice medu
1 jablko
2 lyžice maku
1 lyžička oleja
Postup:
Zmiešajte tvaroh s vajíčkami. Očistite jablko a nakrájajte ho na tenké plátky. Do tvarohu s vajíčkami pridajte jablko, med, maslo a mak. Misku na pečenie si natrite maslom a nalejte do nej zmes. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Podávajte deťom napríklad so zmrzlinou alebo horúcim ovocím.
Budeme potrebovať:
270 g tvarohu
150 g masla
250 g cukru
3 vajíčka
1 g vanilky
50 g hrozienok
50 g kandizovaného ovocia
10 g prášku do pečiva
300 g múky
Postup:
Ako prvé si zmiešajte maslo spolu s vanilkovou a cukrom. Pridajte tvaroh a pokračujte v miešaní. Miešajte zľahka, nech je cesto viac nadýchané. V samostatnej miske si zmiešajte vajíčka a pridajte ich do zmesi. Zmiešajte si múku spolu s práškom do pečiva. Do múky nasypte hrozienka a kandizované ovocie. Zmiešajte múku spolu s tvarohovou hmotou. Pečte na 170 stupňoch približne hodinu. Na lepší vzhľad môžete použiť bábovkovú formu. Upečený koláč môžete posypať práškovým cukrom.
Budeme potrebovať:
400 g tvarohu
200 ml kyslej smotany
200 g práškového cukru
200 ml vody
30 g želatíny
200 g ovocia
Postup:
Zmiešajte tvaroh so smotanou kým nevznikne dokonale hladké cesto. Pridajte práškový cukor a poriadne zamiešajte. Želatínu zalejte horúcou vodou a počkajte kým napučí. Následne ju pridajte do zmesi. Poriadne premiešajte. Nalejte do formy a navrch poukladajte ovocie. Pre lepšiu chuť môžete vrch jemne poliať roztopenou čokoládou. Dajte do chladničky na pár hodín, no najlepšie na celú noc.
Budeme potrebovať:
2 hrnčeky múky
2,5 lyžičky cukru
2 lyžice masla
2 vajíčka
1,5 lyžičky suchých kvasiniek
štipka soli
0,5 l mlieka
2 lyžičky cukru
1 zásobník tvarohu
2 lyžice oleja
1 vaječný žĺtok
Postup:
Do predhriateho mlieka pridajte kvasinky a miešajte kým sa nerozpustia. Do mlieka pridajte štipku soli, 1 lyžicu cukru a 1 vajíčko. Postupne pridávajte múku. 1 lyžicu múky si nechajte. Cesto miešajte asi 8 minút. Následne pridajte predhriate maslo a pomaly premiešajte. Pripravené cesto nalejte do misy, zakryte alobalom a dajte do teplej miestnosti na približne 2 hodiny. Keď sa jeho objem zväčší asi 2-násobne, odokryte ho a nechajte ešte 40 minút. Pripravené cesto rozložte na 10 častí a z tých vytvorte väčšie kruhy. Nechajte postáť 10 minút. Zatiaľ si pripravte tvarohovú zmes. Tvaroh zmiešajte so štipkou soli, zvyšnými 2 vajíčkami, cukrom a 1 lyžičkou múky. Pohárom do každého koláčiky zatlačte a vytvoríte tak priestor na tvarohovú plnku. Naplnené nechajte odpočívať 25 minút. Takto pripravené koláčiky pečte v rúre na 200 stupňoch približne 15 minút.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Gabriela, sovkusom