Tvarohová torta so želé

(3 / 5)

Ak hľadáte recept na nápaditú, netradičnú a zároveň chutnú tortu, ktorá vás nebude stáť veľa, práve ste ho našli. Pripravte si originálnu tortu, ktorá nadchne už na prvý pohľad vďaka svojmu vzhľadu. Farebné kúsky želé v bielom tvarohovom kréme sú pastvou pre oči. Chladený dezert na krehkom ceste, ktorý si určite radi doprajete nielen v horúcom letnom počasí.

Klasických receptov máme každá vo svojom receptári habadej, no niekedy je dobré zaužívané postupy, prípravy a jedlá trochu oživiť. Táto osviežujúca torta je na to ako stvorená.

Budeme potrebovať:

Na cesto:

2 vajcia

2 polievkové lyžice cukru

8 g vanilkového cukru

2 polievkové lyžice polohrubej múky

15 g prášku do pečiva

Na krém:

125 ml vody

1/2 citróna

2 polievkové lyžice cukru

Na želé:

800 ml vody

95 g červeného želé

95 g zeleného želé

2 kávové lyžičky želatíny

2 polievkové lyžice vody

200 ml smotany na šľahanie

2 polievkové lyžice práškového cukru

300 g tvarohu (jemný, bez hrudiek)

Na dekoráciu:

1 kiwi

5 lístkov mäty

Postup:

Suroviny uvedené v recepte sú vypočítané na formu na pečenie s priemerom 24 cm. Formu najprv vyložte papierom na pečenie. Následne vezmite vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov pomocou mixéra vyšľaháme nadýchanú penu, do ktorej potom zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor. V druhej mise vyšľaháme žĺtky do bielej nadýchanej masy a potom k nim po častiach primiešame penu z bielkov. Pripravené množstvo múky si zmiešame s práškom na pečivo a následne túto sypkú zmes prisypeme k vaječnej zmesi. Všetko spolu zamiešame a cesto na tortu máme pripravené. Nalejeme ho do pripravenej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Po upečení necháme cesto úplne vychladnúť.

Následne prejdeme k príprave želé. Obe druhy rozpustíme osobitne v 400 ml vriacej vody a následne ich samostatne nalejeme do dvoch misiek s rovným dnom. Keď želé vychladne, nakrájame ho na malé kocky. Želatínu si dáme do troch lyžíc vody a chvíľu ju necháme nabobtnať. Do misy si nalejeme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Pomocou mixéra z nej urobíme nadýchanú šľahačku, do ktorej pridáme práškový cukor. Želatínu si rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme ju vychladnúť a pridáme k nej asi dve polievkové lyžice šľahačky a dôkladne zamiešame. Potom si zmiešame tvaroh so šľahačkou a následne k nej pridáme želatínu a citrónovú šťavu. Keď vytvoríme krémovú zmes, nahádžeme do nej kúsky želé a zemiešame.

Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrieme na upečený korpus a necháme schladiť asi na pol hodinu. Na záver tortu ozdobíme plátkami kiwi a mätovými lístkami, no skvele poslúži aj akékoľvek iné ovocie. Tortu necháme znovu schladiť, pokiaľ nestihne a môžeme podávať. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x