Tradičný vianočný makový a orechový závin

(5 / 5)

Spomínate si ešte na sviatky u starých rodičov, kde sa stoly prehýbali domácimi dobrotami? Nie takými, ako vypekáme dnes, ale tými starými, dobrými, tradičnými receptami, kde nemohla chýbať kopa maku a orechov a ešte nejaké tie jabĺčka navyše. Pripravte si popri množstve moderných zákuskov aj trochu tradičného pečiva v podobe sladkých orechových a makových závinov.

Budete potrebovať:

Na cesto

500-550g polohrubej múky

150g masla

100g bravčovej masti

50g práškového cukru

20g droždia

2 žĺtky

100ml mlieka

štipka soli

1-2 vajcia na potretie

Na makovú plnku

250g mletého maku

200g práškového cukru

2 PL medu

50g hrozienok

trochu citrónovej kôry

10-11ml mlieka

Na orechovú plnku

250g mletých vlašských orechov

120-150g práškového cukru

50g hrozienok

2 PL marhuľového džemu

10ml mlieka

trochu pomarančovej kôry

Postup prípravy:

Múku zmiešajte s maslom a masťou, pridajte práškový cukor a štipku soli. Kvasnice si nechajte nakysnúť v mlieku s 1 ČL práškového alebo kryštálového cukru. Keď kvasnice stúpnu, pridajte do mlieka 2 žĺtky. Na to nalejte zmes k múke a vymieste cesto. Rozdeľte si ho na 4 časti a nechajte každ= zvlášť podkysnúť aspoň 1 hodinu.

Medzitým si pripravte makovú plnku. Zmiešajte mletý mak s práškovým cukrom, zalejte to horúcim mlieko. Dbajte na konzistenciu plnky, keď lejete do maku mlieku. Je dôležité, aby bola plnka veľmi hustá ale zato vláčna, šťavnatá, nie suchá. Potom pridajte med, hrozienka a citrónovú kôru.

Orechovú plnku si pripravte podobne. Orechy zmiešajte s cukrom a horúcim mliekom – opäť dbajte na konzistenciu. Musí byť šťavnatá, ale nie tekutá. Potom pridajte marhuľový džem, hrozienka a pomarančovú kôru.

Obe plnky si rozdeľte na dve časti. Z tohto receptu by vám mali vyjsť 4 záviny, z toho 2 makové a 2 orechové. Aj plnky si preto podobne ako cesto rozdeľte na dve a dve misky, teda výsledok by mali byť štyri misky. Podkysnuté cesto začnite vaľkať na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Naplňte cestá plnkami a opatrne zviňte.

Záviny postupne prekladajte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajíčkom. Počas pečenia koláče zväčšia svoj objem, takže je dobré piecť ich na dvoch plechoch po dvoch kusoch, aby sa nestalo, že sa vám zlepia. Po potretí vajíčkom ešte nechajte koláče 20 minút podkysnúť a až potom ich dajte do rúry piecť.

Pečte ich pri teplote 180-190 stupňov asi 40-50 minút, kým kôrka nie je zlatistá, až červenkastá. Prajeme krásne sviatky!

zdroj titulnej fotky: instagramketkes.com (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x