Už o malú chvíľu sa začne sezóna jarmokov a rôznych trhov, ku ktorým neodmysliteľne patrí tradičný trdelník. Aj keď si na to možno netrúfnete, možno si ho predsa len môžete skúsiť upiecť aj doma. Nevyskúšate ho aj vy?
Na tradičný trdelník budeme potrebovať
- 250 gramov polohrubej múky
- 40 gramov masla
- trošku soli
- 4 PL práškového cukru
- 125 mililitrov mlieka
- polovicu vrecka droždia
- 2 vajcia
- 50 gramov mletých vlašských orechov
- 12 PL kryštálového cukru
Tradičný trdelník si pripravíme nasledovne
- Z mlieka, dvoch lyžíc práškového cukru a droždia si spravíme kvások. Rozpustíme si maslo.
- Potom dáme do múky trošku soli, cukor, rozpustené maslo, jedno vajce a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré urobíme trochu tuhšie a necháme ho 30 minút kysnúť.
- Zatiaľ si obalíme hrubším alobalom valček, ktorý musí byť pripravený na to, že na ňom budeme piecť. Z vykysnutého cesta urobíme dva bochníky, ktoré vyšúľame a zatočíme na valček. Potrieme vajíčkom a následne obalíme v orechoch a cukre.
- Dáme na hlboký plech po dĺžke, aby sme trdelník mohli občas otočiť. Pečieme na 180 stupňov do zlata a ešte horúce stiahneme z valčeka.