Grécky šalát teraz už nájdete v každej reštaurácii. Toto jedlo je pomerne dosť známe, skoro ako hamburger. Keď ste napríklad niekde na dovolenke v Grécku alebo Taliansku, pozrite sa niekedy, čo si ľudia objednávajú v reštauráciách na obed. Väčšinou je to práve grécky šalát, ktorý sa teší veľkej obľube po celom svete. Toto je tradičný recept podľa jednej gréckej babičky.
4 paradajky
1 uhorka
4 malé hlavičky červenej cibule
20 gramov olív
125 gramov syru feta
Na zálievku
4 lyžice olivového oleja
trošku citrónovej šťavy
1 kopcovitá lyžica bazalky
Najskôr si pripravte zálievku. V miske si zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu a bazalku. Túto zmes necháme v chladničke aspoň jednu hodinu, aby sa všetky chute dobre prepojili.
Paradajky, uhorky a cibuľu si nakrájame na malé kocky. Zeleninu vložíme do misky, pridáme olivy a dobre premiešame. Na malé kúsky si narežeme feta syr a tiež ho pridáme do misky. Z chladničky si vyberieme zálievku a zalejeme šalát. Šalát následne premiešame rukami a v chladničke nám vydrží aj niekoľko dní, v uzavretej nádobe. Podávame samostatne alebo ako prílohu k mäsu. Pridať ešte môžeme pár lístkov čerstvej bazalky. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), nosalty.hu