Tradičné recepty sú často súčasťou festivalov, no mnohým sa spájajú skôr s návštevami starých rodičov. Klasickým slovenským receptom sú napríklad aj trhance s bryndzou.
Na trhance s bryndzou budeme potrebovať
Trhance s bryndzou si pripravíme nasledovne
- Z múky, vajíčok, soli a vlažnej vody si pripravíme cesto, ktoré si vyvaľkáme na tenký plát. Nakrájame ho na pásiky po dĺžke podľa potreby menšie alebo väčšie, niektorí ľudia ich natrhajú, aby nevyzerali úplne presne.
- Dáme ich do osolenej vriacej vody a keď vyplávajú, necháme ich ešte prevrieť.
- Medzitým si nakrájajte a opečte slaninu a uvarte si zemiaky na malé kúsky.
- Trhance si vyberieme sitkom do misky a pokvapkáme výpekom. Pridáme bryndzu a môžeme nakrájať aj jarnú cibuľku či pridať smotanu.