Šišky, pampúchy, fánky. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? V niektorých domácnostiach sa všetky pripravujú z rovnakého cesta a rozdiel je len v tvare. Šišky sú klasika. Nadýchané a skôr okrúhlejšieho tvaru. Fánky môžu vzniknúť z odrezkov a je úplne jedno, aký majú tvar. Pampúšiky sú zase trochu ploskejšie šišky oválneho tvaru. Ktoré robievate najčastejšie vy?
- 3 hrnčeky hladkej múky
- štipka soli
- 1 a 1/2 hrnčekov teplej vody
- 50 gramov droždia
- 3 PL cukru
- 2 PL oleja
- práškový cukor a olej na vysmážanie
Postup:
- Múku si zmiešame so soľou a v menšej miske urobíme kvások. Teplú vodu zmiešame s droždím a cukrom. Necháme na teplom mieste asi 20 minút. Vymiesime si cesto, ktoré necháme podkysnúť ešte 45 minút.
- S pohárom si vykrojíme pampúchy a trochu ich prstami roztiahneme na placky. Vysmažíme ich v oleji a posypeme cukrom. Ak chcete, aby mali vanilkovejšiu chuť, do cesta primiešajte arómu. Pampúšiky ukladáme na servítku, aby nasiakla prebytočný olej. Posypeme práškovým cukrom a natrieme lekvárom. Dobrú chuť.
Lucia M.