Jeden z tradičných jedál, ktoré už v kuchyni moderní kuchári príliš často nepripravujú, sú kapustníky na sladko. Nie je to úplne ľahký recept, no keď ho vyskúšate, možno sa vrátite naspäť do detstva na dedine k starým mamám. Tento recept sme našli na sociálnych sieťach.
Na tradičné kapustníky budeme potrebovať
- 600 gramov polohrubej múky
- 2 vajcia
- 30 gramov práškového cukru
- 80 gramov masla
- štipka soli
- 1 ČL cukru
- 3 decilitre vlažného mlieka
- 25 gramov droždia
Na plnku
- hlávka bielej kapusty
- práškový cukor
- škorica
- masť
Tradičné kapustníky si pripravíme nasledovne
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a plech si vymastíme. Potom si môžeme pripravovať cesto.
- Z droždia, mlieka a cukru si pripravíme kvások. Potom si v miske zmiešame múku, vajíčka, práškový cukor, soľ a maslo, ktoré si roztopíme. Dobre zapracujeme s kváskom a necháme kysnúť.
- Keď cesto vykysne, na doske si ho vyvaľkáme a narežeme kúsky, ktoré roztiahneme do okrúhleho tvaru.
- Medzitým si pripravíme plnku. Kapustu nakrájame a osolenú udusíme do mäkka. Potom pridáme cukor a škoricu.
- Potom ho naplníme plnkou a zabalíme, aby nič nevytieklo.
- Potrieme ich na plechu olejom a pečieme asi 20 minút.