Tradičná bryndzová polievka

Loading...
(3.4 / 5)

Bryndzová polievka alebo ak chcete demikát je jedlo, ktoré poznali a pripravovali aj naše staré mamy. U nás sa väčšinou robievala táto polievka spolu s haluškami. Keď už sme mali po ruke veľa bryndze, využili sme vodu, v ktorej sa varili halušky, zopár sme ich nechali plávať a dovarili sme vynikajúcu polievku. Pripraviť si ju však môžete kedykoľvek, keď na ňu budete mať chuť. S týmto receptom sa vám vždy podarí.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina R. (@tinka_ppf) on

Na bryndzovú polievku budeme potrebovať:

  • 1 cibuľa
  • trochu masla alebo masť
  • 250 gramov bryndze
  • vodu alebo vývar
  • smotanu na šľahanie
  • soľ a korenie
  • červenú mletú papriku
  • zemiaky

Bryndzovú polievku pripravíme nasledovne:

  • Pokiaľ varíte halušky, vodu z nich si nechajte v hrnci a pridajte do nej zemiaky, nechajte tam plávať pár halušiek a na záver pridávajte bryndzovo-smotanovú zmes. Je to jednoduchá polievka, do ktorej nejde cibuľa a stačí ju len správne dochutiť. Ak však polievku varíte klasicky, postupujte nasledovne.
  • Do hrnca si dajte speniť maslo alebo klasickú bravčovú masť. Cibuľu nakrájajte a hoďte do hrnca. Nechajte ju skaramelizovať. Keď nám krásne rozvoniava, pridávame mletú papriku a celé to zalievame vodou alebo vývarom. Pridáme zemiaky a varíme, až kým nie sú úplne mäkké, dokonca až mierne rozvarené.
  • Medzitým si v miske zmiešame bryndzu s trochou smotany na šľahanie. Bryndzu pridávame do polievky, premiešame a ak je potrebné, dochutíme soľou a korením. U nás doma máme radi, keď v polievke jednoducho plávajú aj halušky, preto v tomto bode pridávame aj tie. Robím to tak, že keď pripravujem halušky, trošku si odoberiem a nechám ich v mrazničke. Vždy keď varím bryndzovú polievku, trošku ich pridám do polievky, aby sa zahustila a aby nám samozrejme chutila.
  • Na záver polievku dochutíme a môžeme pridať vňať pre chuť. Na tanieri ešte zvykneme pridať opraženú slaninku, s ňou chutí ešte lepšie. Každý však demikát pripravuje trochu inak, preto ak máte overený tip, pokojne nám ho napíšte pod recept do komentárov, radi sa inšpirujeme. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x