Nemáte čas nazvyš kvôli práci, deťom, či domácnosti? Tento recept je pre vás ako stvorený! Chutná torta Svetlana je rýchla a jednoduchá, navyše pripravená zo surovín, ktoré máte určite doma. Samotnou prípravou cesta a plnky nestrávite veľa času, čo je výhodou, ak chcete pripraviť expresný dezert. Ak má vaša rodina mlsné jazýčky a čakať na pečenie korpusu v rúre alebo na chladenie torty v chladničke je pre nich nekonečným príbehom, týmto receptom im určite učarujete.
Tento recept si nevyžaduje veľa úsilia, žiadne špeciálne zručnosti, no i tak vie svojou chuťou každého uchvátiť. Torta, ktorá nie len skvele chutí ale aj vyzerá, sa určite zaradí medzi vaše obľúbené recepty. Ozvláštnite typickú tortu zámenou korpusu za placky podobné palacinkám, ktoré v spojení s jemným domácim pudingovým krémom vykúzlia ozajstné nebíčko v papuľke. Vyskúšajte si ju pripraviť a vaša rodina bude žiadať o ďalší kúsok navyše. Skvelý tip na nedeľný dezert alebo na sladkú maškrtu ku kávičke.
3 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
750 ml mlieka
1 a 1/2 hrnčeka cukru
vanilková aróma (podľa chuti)
400 g kondenzovaného mlieka
1 čajová lyžička octu
200 g masla
2 vajíčka
Torta pozostáva z placiek podobných palacinkám, ktoré nahrádzajú pečený korpus. Cesto na tieto placky vytvoríme zmiešaním 3 hrnčekov múky, kondenzovaného mlieka, octu a napokon pridáme sódu bikarbónu, vďaka čomu je cesto nádherne nadýchané. Všetky suroviny dôkladne vymiešame rukami až vytvoríme pevné ale pružné cesto. S cestom pracujeme na pracovnej doske jemne posypanej múkou.
Toto cesto potom rozdelíme na 8 rovnakých častí. Rozohrejeme si panvicu a z jednotlivých častí cesta vyvaľkáme kruh o priemere panvice. Cesto potom kladieme na horúcu panvicu a pečieme z každej strany na sucho približne jednu minútu. Suchšie časti na každej „palacinke“ odstráňte nožom ale nevyhadzujte! Tieto omrvinky použijete na posypanie a ozdobenie torty. Panvicu po pečení každej placky pretrite, aby na nej neostávala pripálená múka.
Na prípravu krému použijeme zvyšok múky (štvrť hrnčeka), ktorú zmiešame s cukrom. Vajíčka vymiešame v mlieku a pridáme k múke. Potom pridáme vanilku. Túto zmes miešame v hrnci na miernom plameni (radšej menší ako silný plameň). Postupne nám bude tuhnúť na hustejší puding.
Krém po zhustnutí dáme dole zo sporáka a ihneď pridáme maslo. Dôkladne premiešame.
Jednotlivé teplé placky natierame vrstvou krému a kladieme postupne na seba, čím vytvárame poschodia. na záver si trochu krému necháme a natrieme ním celú tortu, ktorú potom posypeme odloženými omrvinkami z pečenia.
Tortu môžete konzumovať takmer okamžite. Ak však máte radi „mokré“ cesto, tortu nechajte postáť aspoň hodinku.
Torta je hotová a my vám prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru