Torta Šarlota recept

(1 / 5)

Šarlota je jablkový koláč, ktorý je obľúbený najmä v Rusku ale nájdete ho aj v takmer každej poľskej cukrárni. Pôvodne ale pochádza z kuchyne Francúzska. Nech je jeho pôvod akýkoľvek, faktom ostáva, že je skutočne fantastický a pritom veľmi jednoduchý. Zvládnete ho ľavou zadnou a nebudete musieť siahať ani po drahých potravinách. Tento recept si určite zapíšte, po ochutnaní sa stane vaším obľúbencom.

Ľahučký, krehký a jemný koláč, ktorý zachutí ozaj každému. Tento krát v obmene s lahodným krémom, ktorému nebudete vedieť odolať.

Budeme potrebovať:

230 g hladkej múky

500 g jabĺk

200 g kryštálového cukru

1 balenie vanilkového cukru

125 g masla

3 vajcia

1 polievková lyžica kyslej smotany

0,5 čajovej lyžičky prášku na pečenie

400 ml mlieka

1 čajová lyžička škorice

40 g škrobu

1 polievková lyžica strúhanky

práškový cukor na posypanie

Postup:

Najprv si vo väčšej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a následne k nim pridáme na kocky nakrájané maslo. Následne začneme rýchlo miešať napríklad vidličkou, aby sme dostali sypkú zmes skôr, ako by sa nám stihlo maslo roztopiť. Potom k tejto zmesi pridáme cukor (100g) a lyžicu kyslej smotany. Potom k surovinám rozbijeme jedno vajce a všetko dôkladne vymiešame, pokiaľ nevytvoríme hutné cesto. To potom rozdelíme na 2 bochníky, pričom jeden by mal byť o trošičku väčší ako ten druhý. Oba kusy zabalíme osobitne do potravinárskej fólie. Väčší kus necháme hodinu v chladničke a menší kus asi hodinu v mrazničke.

Väčší kúsok si po hodine vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na pomúčenej doske alebo papieri na pečenie. Následne ho uložíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Potom do cesta urobíme dierky vidličkou a dáme ho zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 20 minút.

Kým sa nám bude cesto piecť, v hrnci si opražíme jablká nakrájané na malé kocky, pokiaľ nepustia šťavu. Následne k ním pridáme vanilkový cukor a škoricu a zamiešame. Jablká vypneme a dáme bokom.

Na varený krém si najprv v mise rozmiešame 2 vajcia so 100 g cukru. Potom k zmesi prilejeme asi 50 až 100 ml mlieka a pridáme škrob. Miešame pomocou kuchynskej metličky, pokiaľ nemáme všetko dôkladne premiešané. Zvyšné mlieko si potom dáme variť v hrnci, miešame ho a keď je horúce ale nie vriace, vylejeme ho za stáleho miešania k zmesi mlieka vajec a škrobu do misy. Premiešame a celú mliečnu zmes vylejeme naspäť do hrnca a varíme, pokiaľ nevymiešame jemný puding.

Na upečené cesto rovnomerne rozotrieme jablká a tie potom zalejeme uvareným pudingom. Keď máme všetko vo forme, na záver vyberieme z mrazničky zvyšok cesta a nastrúhame ho na puding. Takto pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme ďalších 50 až 60 minút. Pred podávaním koláč posypeme práškovým cukrom.

zdroj titulnej fotky: youtube: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x