Torta s lesným ovocím

Loading...
(5 / 5)

Ak chystáte oslavu, chcete niekomu pripraviť tortu alebo len potešiť blízkych chutným dezertom, tento recept si zamilujete. Pudingovo-smotanová torta s lesným ovocím je vďaka vyváženým chutiam fantastická. Jemný a sladký smotanový základ osvieži lesné ovocie. Dobre vychladená chutí podobne ako zmrzlina. 

Touto tortou potešíte aj tie najnáročnejšie mlsné jazýčky. Podľa nasledujúceho návodu si ju pripravíte rýchlo a jednoducho.

Budeme potrebovať:

Na cesto

250 g hladkej múky

100 g cukru

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

80 g margarínu alebo masla

1 vajce

Na krém

500 ml mlieka

2 vanilkové pudingy

200 g cukru

800 g kyslej smotany (ideálne čo najviac percentnú, aby plnka držala)

Ostatné

500 g mrazeného ovocia (v tomto prípade lesné ovocie)

1 želatína

trochu šľahačky a ovocia na dekoráciu (voliteľné)

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. V múke si rozmiešame prášok do pečiva a následne pridáme kryštálový a vanilkový cukor, maslo zmäknuté na izbovú teplotu a vajce. Všetky ingrediencie potom v mise rozmiešame rukami, najprv maslo poriadne v rukách rozmrvíme a miešame s vajcom a suchými surovinami. Keď máme jednu hutnú masu, môžeme ju preložiť na mastný papier (na pečenie) a pomocou valčeka cesto vyvaľkáme na tenký plát. Potom cesto položíme do formy (v tomto prípade s priemerom 26 cm) a vyložíme ním celú plochu – teda aj dno a okraje a zatlačíme rukami. Cesto, ktoré zasahuje za okraje formy odrežeme.

Následne sa presunieme k príprave krému. Zmiešame si pudingy s cukrom a následne k nim pridáme asi polovicu pripraveného mlieka a všetko dobre rozmiešame, aby sa ingrediencie v mlieku rozpustili. Zvyšok mlieka zatiaľ dáme variť a keď je horúce a pred zovretím, prilejeme k nemu zmes mlieka, pudingov a cukru. Miešame pomocou kuchynskej metličky, pokiaľ neuvaríme hustý puding. Ten potom odstavíme zo sporáka a primiešame k nemu všetku smotanu. Keď sa vám vytvoria hrudky, aj napriek tomu, že ste všetko miešali kuchynskou metličkou, chvíľu zmes premixujte ponorným mixérom. Takto pripravený krém nalejeme do formy a utrasieme, aby sa rovnomerne rozložil. Potom naň vysypeme mrazené ovocie (nemusíme ho rozmrazovať) a takto pripravenú tortu dáme piecť na 170 stupňov asi 70 minút. Po upečení je torta „trasľavá“, no necháme ju vychladnúť a celá náplň stuhne. Keď je vychladená, pripravíme si želatínu podľa návodu a vylejeme ju na vrch torty. Znovu dáme schladiť (ideálne na noc do chladničky) a po vybratí z chladničky môžeme ozdobiť šľahačkou a lesným ovocím.

Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube, Janka

Chutil ti tento recept?

komentárov

x