Torta Lesný mach

Loading...
(3.8 / 5)

Torta s názvom Lesný mach je príkladom kombinácie skvelej chuti a zaujímavého vzhľadu, čo z nej robí obľúbený tip na sladký dezert. Jej výrazne zelená farba nie je výsledkom nežiaducich farbív ale použitia zdravého špenátu. Ak si myslíte, že spojenie sladkého dezertu s touto listovou zeleninou je vskutku podivná a nie veľmi vábna kombinácie, ste na omyle! Tú chuť si ozaj zamilujete. Torta je svieža, príjemne, no nie prehnane sladká a špenát len zaujímavo dopĺňa chuť cesta, ktoré je naozaj geniálne.

Pri príprave tohto dezertu môžete použiť čerstvý alebo mrazený špenát. Odporúčame však ten nemrazený, ak chcete zachovať čo najintenzívnejšiu farbu cesta. Tomu dopomôže aj citrónová šťava. Daná gramáž je upravená pre okrúhlu formu s priemerom 21 – 22 cm, čo zodpovedá asi 10 – 12 porciám.

madameedith.com

Budeme potrebovať:

Na cesto:

250 g čerstvého špenátu alebo 350 g mrazeného špenátu

75 ml šťavy z citróna

120 g cukru

4 vajcia

120 ml oleja (repkový alebo slnečnicový)

2 zarovnané čajové lyžičky prášku do pečiva

vanilková aróma alebo 1 vanilkový lusk

300 g polohrubej múky

Na krém:

200 g mascarpone (alebo syr typu philadelphia)

200 g smotany na šľahanie

2 polievkové lyžice práškového cukru

Na dekoráciu:

červené ovocie: granátové jablko, jahody, maliny alebo čerešne

madameedith.com

Postup:

Svieži špenát umyjeme a rozmixujeme na jemnú riedku hmotu. Počas mixovania prilievame šťavu z citróna. Pokiaľ použijete mrazený špenát, je potrebné z neho vytlačiť čo najviac vody.

madameedith.com

Vajíčka mixujeme s cukrom na vysokých otáčkach, až pokiaľ nezískame svetlú hmotu.

madameedith.com

Postupne, počas mixovania vajíčok s cukrom prilievame olej. Pridáme tiež vanilkovú arómu/obsah jedného vanilkového lusku/vanilkovú pastu. Výber je len na vás.

madameedith.com

Následne do hmoty, ktorú neustále mixujeme (na menších otáčkach) pomaličky prisypávame múku, ktorú sme dôkladne premiešali s práškom do pečiva. Miešame, až pokiaľ sa všetky ingrediencie dobre nespoja.

madameedith.com

Až úplne na konci pridávame (tiež pomaly a postupne) rozmixovaný špenát.

madameedith.com

Hotovú masu vylievame do predom vymastenej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Cesto potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C asi 50 minút.

madameedith.com

Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Do chladnej misy vylejeme studenú smotanu na šľahanie. Vymixujeme z nej tuhú hmotu, do ktorej chvíľu pred koncom postupne sypeme práškový cukor.

madameedith.com

Znížime otáčky a postupne po menších dávkach pridávame krémový syr, až pokiaľ nevymiešame tuhý krém.

madameedith.com

Predtým, ako cesto z rúry vyberieme, môžeme do korpusu zapichnúť špáradlo alebo špajdľu a skúsiť, či je dobre prepečené v celej hrúbke a nelepí sa. Upečené cesto by malo byť na povrchu jemne tmavé a stane sa, že popraská. To však vďaka ďalšiemu procesu pri zdobení torty vôbec nevadí.

madameedith.com

Počkáme, kým cesto vychladne a odkrojíme jeho hornú časť, približne jednu tretinu.

madameedith.com

Na spodný kus korpusu natrieme plnku, ktorú sme si pripravili.

madameedith.com

Krém po celej ploche posypeme rozmrveným cestom z odkrojenej vrchnej časti torty.

madameedith.com

Kvôli lepšiemu stuhnutiu tortu znova vložíme do formy a uložíme na 2 – 3 hodiny do chladničky. Ozdobíme ho červeným ovocím, ktoré nádherne kontrastuje so zelenou farbou cesta.

madameedith.com

Tortu po vychladnutí krájame na kúsky a podávame. V delikátnej chuti cesta vôbec nedominuje špenát, ako by sa mohlo zdať. Ten len jemne dopĺňa výslednú chuť, no jeho použitie je dôležité najmä kvôli zaujímavej farebnosti.

madameedith.com/przepis

Táto torta je vynikajúca a jej originálny vzhľad stále každého dostane. O pár týždňov tu máme Veľkonočné sviatky, skúste hostí a rodinu zaujať pomocou tohto receptu. Farebnosť je pre toto obdobie ako stvorená, čo poviete?

Na záver ešte zopár inšpirácií na dekoráciu tejto lahôdky. Prajeme vám dobrú chuť!

najsmaczniejsze.pl
malacukierenka.pl
pinterest.com

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), madameedith.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x