Torta s názvom Lesný mach je príkladom kombinácie skvelej chuti a zaujímavého vzhľadu, čo z nej robí obľúbený tip na sladký dezert. Jej výrazne zelená farba nie je výsledkom nežiaducich farbív ale použitia zdravého špenátu. Ak si myslíte, že spojenie sladkého dezertu s touto listovou zeleninou je vskutku podivná a nie veľmi vábna kombinácie, ste na omyle! Tú chuť si ozaj zamilujete. Torta je svieža, príjemne, no nie prehnane sladká a špenát len zaujímavo dopĺňa chuť cesta, ktoré je naozaj geniálne.
Pri príprave tohto dezertu môžete použiť čerstvý alebo mrazený špenát. Odporúčame však ten nemrazený, ak chcete zachovať čo najintenzívnejšiu farbu cesta. Tomu dopomôže aj citrónová šťava. Daná gramáž je upravená pre okrúhlu formu s priemerom 21 – 22 cm, čo zodpovedá asi 10 – 12 porciám.
Na cesto:
250 g čerstvého špenátu alebo 350 g mrazeného špenátu
75 ml šťavy z citróna
120 g cukru
4 vajcia
120 ml oleja (repkový alebo slnečnicový)
2 zarovnané čajové lyžičky prášku do pečiva
vanilková aróma alebo 1 vanilkový lusk
300 g polohrubej múky
Na krém:
200 g mascarpone (alebo syr typu philadelphia)
200 g smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice práškového cukru
Na dekoráciu:
červené ovocie: granátové jablko, jahody, maliny alebo čerešne
Svieži špenát umyjeme a rozmixujeme na jemnú riedku hmotu. Počas mixovania prilievame šťavu z citróna. Pokiaľ použijete mrazený špenát, je potrebné z neho vytlačiť čo najviac vody.
Vajíčka mixujeme s cukrom na vysokých otáčkach, až pokiaľ nezískame svetlú hmotu.
Postupne, počas mixovania vajíčok s cukrom prilievame olej. Pridáme tiež vanilkovú arómu/obsah jedného vanilkového lusku/vanilkovú pastu. Výber je len na vás.
Následne do hmoty, ktorú neustále mixujeme (na menších otáčkach) pomaličky prisypávame múku, ktorú sme dôkladne premiešali s práškom do pečiva. Miešame, až pokiaľ sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
Až úplne na konci pridávame (tiež pomaly a postupne) rozmixovaný špenát.
Hotovú masu vylievame do predom vymastenej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Cesto potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C asi 50 minút.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Do chladnej misy vylejeme studenú smotanu na šľahanie. Vymixujeme z nej tuhú hmotu, do ktorej chvíľu pred koncom postupne sypeme práškový cukor.
Znížime otáčky a postupne po menších dávkach pridávame krémový syr, až pokiaľ nevymiešame tuhý krém.
Predtým, ako cesto z rúry vyberieme, môžeme do korpusu zapichnúť špáradlo alebo špajdľu a skúsiť, či je dobre prepečené v celej hrúbke a nelepí sa. Upečené cesto by malo byť na povrchu jemne tmavé a stane sa, že popraská. To však vďaka ďalšiemu procesu pri zdobení torty vôbec nevadí.
Počkáme, kým cesto vychladne a odkrojíme jeho hornú časť, približne jednu tretinu.
Na spodný kus korpusu natrieme plnku, ktorú sme si pripravili.
Krém po celej ploche posypeme rozmrveným cestom z odkrojenej vrchnej časti torty.
Kvôli lepšiemu stuhnutiu tortu znova vložíme do formy a uložíme na 2 – 3 hodiny do chladničky. Ozdobíme ho červeným ovocím, ktoré nádherne kontrastuje so zelenou farbou cesta.
Tortu po vychladnutí krájame na kúsky a podávame. V delikátnej chuti cesta vôbec nedominuje špenát, ako by sa mohlo zdať. Ten len jemne dopĺňa výslednú chuť, no jeho použitie je dôležité najmä kvôli zaujímavej farebnosti.
Táto torta je vynikajúca a jej originálny vzhľad stále každého dostane. O pár týždňov tu máme Veľkonočné sviatky, skúste hostí a rodinu zaujať pomocou tohto receptu. Farebnosť je pre toto obdobie ako stvorená, čo poviete?
Na záver ešte zopár inšpirácií na dekoráciu tejto lahôdky. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), madameedith.com