Vďaka obrovskému množstvu vitamínov a minerálov, ktoré táto oranžová zeleninka obsahuje, sa stáva čoraz viac obľúbenou. Pravidelná konzumácia mrkvy doslova revitalizuje naše telo i myseľ – posilňuje našu imunitu, zvláčňuje našu pokožku, normalizuje naše trávenie a dokonca prispieva k lepšej nálade. Keď však nie ste jej fanúšičkou, možno považujete za trochu obtiažne zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička. Preto vám prinášame zopár tipov, vďaka ktorým zistíte, že to vôbec nie je ťažké, že mrkvu nemusíte konzumovať iba v surovom stave a že ju nemusíte zaradiť iba do zeleninových šalátov.
Wild Carrots…. in their natural environment… bacon! pic.twitter.com/kFYCeLFy2d
— Smoochie (@smoochiehuahua) March 21, 2018
Budete potrebovať:
800 g mrkvy
400 g slaniny
javorový sirup
Postup:
Každú mrkvu zabaľte do plátku slaniny. Vložte ich do plechu a pečte 20-30 minút pri teplote 200 °C. 10 minút pred koncom pečenia polejte mrkvičky javorovým sirupom, ktorý celkovú chuť ešte viac ozvláštni. Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom.
Budete potrebovať:
800 g mrkvy
800 g zemiakov
2-4 PL masla
štipka šafránu
soľ
1 citrónová kôra
mlieko
Postup:
Zemiaky a mrkvu uvarte v osolenej vode, ktorú potom zlejte. Mrkvu nastrúhajte a zmiešajte ju s maslom, šafránom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridajte zemiaky a všetko dôkladne rozmixujte. Pridajte trochu mlieka, soľ a znova mixujte. Potom je vaše pyré pripravené na podávanie.
Budete potrebovať:
800 g mrkvy
1 PL medu
1PL čili omáčky
soľ
čierne korenie
maslo
1 PL rastlinného oleja
Postup:
Mrkvy narežte na plátky. Zmiešajte med, čili omáčku, soľ, korenie a maslo. Touto zmesou polejte plátky mrkvy a poriadne premiešajte. Mrkvy poukladajte na plech a dajte ich piecť na 15-20 minút pri teplote 200 °C. Dbajte na to, aby sa omáčka nedostala vo veľkom množstve na plech, pretože by sa vám mohla pripáliť. Uprostred pečenia mrkvy otočte, aby sa prepiekli z oboch strán. Keď vyberiete plech z rúry, mrkvy poriadne premiešajte a potom budú pripravené na podávanie.
Budete potrebovať:
600 g mladých mrkvičiek
2 PL balzamikového octu
1,5 PL medu
2 PL olivového oleja
soľ
korenie
petržlenová vňať
Postup:
Zmiešajte 1 PL medu, balzamikový ocot a olivový olej. Umyté a očistené mrkvy polejte touto zmesou a dôkladne premiešajte. Mrkvy dajte do plechu a zvyšok zmesi nalejte na ne. Pečte 40 minút pri teplote 220 °C. Uprostred pečenia mrkvu popretáčajte, resp. premiešajte. Vyberte plech z rúry a mrkvu polejte zvyšným medom. Ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Podávajte okamžite, ako prílohu alebo ako hlavné jedlo.
🤓 We tested it in our office and it truly is impossible to resist these Carrot Cheese Pancakes with Parsley 🌿Wanna try them for yourself? 💚 Recipe: https://t.co/deVZewqHe7#kptncook #freeapp #recipe #cooking #foodie #cheese pic.twitter.com/bz8KmDj0FA
— KptnCook (@KptnCookApp) March 23, 2018
Budete potrebovať:
3 zemiaky
1 mrkva
1/2 špenátu
1/2 cibule
1/2 PL kukuričnej múky
1/2 ČL čili papričiek
soľ
korenie
olej
kyslá smotana alebo jogurt
Postup:
Zemiaky a mrkvu nastrúhajte nahrubo. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku a špenát. Teraz pridajte kukuričnú múku, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Na panvicu, v ktorej máte rozohriaty olej, pridávajte placky a osmažte ich dozlatista z oboch strán. Podávajte poliate jogurtom alebo smotanou.
Budete potrebovať:
1 kelímok nízkotučného jogurtu alebo kefíru
1 jablko
2 banány
2 mrkvy
Postup:
Očistite mrkvy, jablko i banány a narežte ich na kúsky, prípadne plátky. Všetky ingrediencie dajte do mixéra a rozmixujte ich tak, aby vám v nápoji nezostali žiadne hrudky. Smoothie nalejte do pohára. Ten môžete ozdobiť kúskom banána.
zdroj titulnej fotky: twitter.com/ instagram.com, Katuš, sovkusom.ru