TOP recepty na dusenú kapustu

Loading...
(0 / 5)

Kapusta sa v zimných mesiacoch nielenže hodí, ale priam žiada! O tom, že kapustu nemusíte dusiť len na sladko alebo na kyslo vás presvedčíme dnes. Prinášame top inšpirácie, ako si pripraviť kapustu na rôzne spôsoby.

Dusená kapusta so šunkou a klobásou

Budete potrebovať:

700g bielej kapusty

200ml vody

1 cibuľu

100g údenej šunky

250g poľovníckej klobásy

3 PL rastlinného oleja

1 PL červenej papriky

2 PL paradajkovej pasty

1 ČL soli

1 PL kryštálového cukru

½ ČL čierneho korenia

3 bobkové listy

1 PL nakrájaného feniklu

Kapustu nakrájajte na pásiky, osoľte a rukami premiešajte, nechajte postáť asi 10 minút. Potom ohrejte v hrnci olej a dajte naň osmažiť nadrobno nasekanú cibuľu, s kockami klobásy a šunky. Potom postupne pridávajte kapustu a podlejte ju vodou. Duste ju, pričom ju pravidelne premiešavajte. Keď je kapusta podusená a mäkká, pridajte bobkový listy, červenú papriku a celkom pred koncom dusenia čierne korenie, fenikel, cukor a paradajkovú pastu. Naposledy ochutnajte a podávajte horúce.

Nórska dusená kapusta

Budete potrebovať:

1kg červenej kapusty

2 PL masla

50ml čiernej ryžovej šťavy

50ml jablkového džúsu

1 PL jablkového octu

2 PL medu

5-7 klinčekov

2 ČL soli

štipka korenia

Kapustu nakrájajte na pásiky, v hrnci roztopte maslo a pomaly pridávajte kapustu. Nechajte ju dusiť a pridajte koreniny, soľ, šťavy a ocot. Znížte teplotu a poduste zhruba 2-2,5 hodiny do mäkka. Kapustu nezabúdajte pravidelne premiešavať, aby vám neprihorela. Na záver odstráňte pokrievku a počkajte, kým sa väčšina kvapalnej časti z kapusty odparí. Kapustu nechajte vychladnúť a podávajte na druhý deň – vtedy je jej chuť ešte intenzívnejšia.

Pikantná kapusta v pive

Budete potrebovať:

230g hrušiek

1 PL masla

½ hlavy bielej kapusty

1 cibuľu

1 jablko

250ml svetlého piva

2 PL jablkového octu

1 ČL rasce

2 ČL soli

1 ČL mletého korenia

1 ČL cukru

Cibuľu si nakrájajte nadrobno a osmažte na masle spolu s hruškami nakrájanými na plátky alebo kocky. Hrušky odstráňte a dajte bokom, zvyšok nechajte v hrnci a pridajte na pásiky nakrájanú kapustu, plátky jabĺk a premiešajte. Potom pridajte pivo, ocot, rascu, soľ a čierne korenie, cukor. Všetko dobre premiešajte a zakryte, aby sa kapusta dusila. Miešajte, kým kapusta celkom nezmäkne. 10 minút pred koncom dusenia pridajte naspäť hrušky a pomiešajte. Dochuťte a podávajte horúce.

Kapusta so slivkami, jablkami a sójovkou

Budete potrebovať:

1 ½ kg bielej kapusty

500g bravčového mäsa

trochu oleja

1 cibuľu

2 jablká

4 PL sójovej omáčky

70g sliviek (môžu byť aj sušené)

soľ a korenie podľa chuti

Kapustu nakrájajte na pásiky a zalejte sójovou omáčkou, rukami premiešajte. Bravčové mäso si nakrájajte na kocky a dajte si ho na panvicu s vyhriatym olejom osmažiť. Potom pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu. Mäso s cibuľou potom z oleja odstráňte a pridajte naň plátky jabĺk. Všetko prelejte do hrnca, kde k jablkám a oleju pridajte aj kapustu a smažte ju asi 5-7 minút. Pridajte slivky, soľ a korenie, mäso a cibuľu. Trochu pokvapkajte octom a duste asi 40 minút. Ak je potrebné, kapustu podlejte, no nie veľmi.

Dusená kapusta s tekvicou a paradajkovou omáčkou

Budete potrebovať:

500g bielej kapusty

300g tekvice

1 mrkvu

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

2 bobkové listy

1 ½ ČL paradajkovej pasty

100ml vody

50ml slnečnicového oleja

soľ a korenie podľa chuti

štipka mletého koriandra

Kapustu nakrájajte na pásiky, tekvicu na menšie kocky, mrkvu postrúhajte na hrubom strúhadle a cibuľu nasekajte nadrobno. V hlbokej panvici si zohrejte olej a pridajte doň cibuľu, potom nasekaný cesnak. Pridajte mrkvu a po piatich minútach aj tekvicu. Zamiešajte a smažte asi 5-7 minút. Potom pridajte do panvice kapustu, ochuťte ju koriandrom, čiernym korením a soľou, podlejte vodou a zakryte, aby sa dusila asi 20 minút na miernom ohni. Asi 10 minút pred koncom varenia pridajte paradajkovú pastu, bobkové listy a kapustu naposledy dochuťte.

zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x