Kapusta sa v zimných mesiacoch nielenže hodí, ale priam žiada! O tom, že kapustu nemusíte dusiť len na sladko alebo na kyslo vás presvedčíme dnes. Prinášame top inšpirácie, ako si pripraviť kapustu na rôzne spôsoby.
Budete potrebovať:
700g bielej kapusty
200ml vody
1 cibuľu
100g údenej šunky
250g poľovníckej klobásy
3 PL rastlinného oleja
1 PL červenej papriky
2 PL paradajkovej pasty
1 ČL soli
1 PL kryštálového cukru
½ ČL čierneho korenia
3 bobkové listy
1 PL nakrájaného feniklu
Kapustu nakrájajte na pásiky, osoľte a rukami premiešajte, nechajte postáť asi 10 minút. Potom ohrejte v hrnci olej a dajte naň osmažiť nadrobno nasekanú cibuľu, s kockami klobásy a šunky. Potom postupne pridávajte kapustu a podlejte ju vodou. Duste ju, pričom ju pravidelne premiešavajte. Keď je kapusta podusená a mäkká, pridajte bobkový listy, červenú papriku a celkom pred koncom dusenia čierne korenie, fenikel, cukor a paradajkovú pastu. Naposledy ochutnajte a podávajte horúce.
Budete potrebovať:
1kg červenej kapusty
2 PL masla
50ml čiernej ryžovej šťavy
50ml jablkového džúsu
1 PL jablkového octu
2 PL medu
5-7 klinčekov
2 ČL soli
štipka korenia
Kapustu nakrájajte na pásiky, v hrnci roztopte maslo a pomaly pridávajte kapustu. Nechajte ju dusiť a pridajte koreniny, soľ, šťavy a ocot. Znížte teplotu a poduste zhruba 2-2,5 hodiny do mäkka. Kapustu nezabúdajte pravidelne premiešavať, aby vám neprihorela. Na záver odstráňte pokrievku a počkajte, kým sa väčšina kvapalnej časti z kapusty odparí. Kapustu nechajte vychladnúť a podávajte na druhý deň – vtedy je jej chuť ešte intenzívnejšia.
Budete potrebovať:
230g hrušiek
1 PL masla
½ hlavy bielej kapusty
1 cibuľu
1 jablko
250ml svetlého piva
2 PL jablkového octu
1 ČL rasce
2 ČL soli
1 ČL mletého korenia
1 ČL cukru
Cibuľu si nakrájajte nadrobno a osmažte na masle spolu s hruškami nakrájanými na plátky alebo kocky. Hrušky odstráňte a dajte bokom, zvyšok nechajte v hrnci a pridajte na pásiky nakrájanú kapustu, plátky jabĺk a premiešajte. Potom pridajte pivo, ocot, rascu, soľ a čierne korenie, cukor. Všetko dobre premiešajte a zakryte, aby sa kapusta dusila. Miešajte, kým kapusta celkom nezmäkne. 10 minút pred koncom dusenia pridajte naspäť hrušky a pomiešajte. Dochuťte a podávajte horúce.
Budete potrebovať:
1 ½ kg bielej kapusty
500g bravčového mäsa
trochu oleja
1 cibuľu
2 jablká
4 PL sójovej omáčky
70g sliviek (môžu byť aj sušené)
soľ a korenie podľa chuti
Kapustu nakrájajte na pásiky a zalejte sójovou omáčkou, rukami premiešajte. Bravčové mäso si nakrájajte na kocky a dajte si ho na panvicu s vyhriatym olejom osmažiť. Potom pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu. Mäso s cibuľou potom z oleja odstráňte a pridajte naň plátky jabĺk. Všetko prelejte do hrnca, kde k jablkám a oleju pridajte aj kapustu a smažte ju asi 5-7 minút. Pridajte slivky, soľ a korenie, mäso a cibuľu. Trochu pokvapkajte octom a duste asi 40 minút. Ak je potrebné, kapustu podlejte, no nie veľmi.
Budete potrebovať:
500g bielej kapusty
300g tekvice
1 mrkvu
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
1 ½ ČL paradajkovej pasty
100ml vody
50ml slnečnicového oleja
soľ a korenie podľa chuti
štipka mletého koriandra
Kapustu nakrájajte na pásiky, tekvicu na menšie kocky, mrkvu postrúhajte na hrubom strúhadle a cibuľu nasekajte nadrobno. V hlbokej panvici si zohrejte olej a pridajte doň cibuľu, potom nasekaný cesnak. Pridajte mrkvu a po piatich minútach aj tekvicu. Zamiešajte a smažte asi 5-7 minút. Potom pridajte do panvice kapustu, ochuťte ju koriandrom, čiernym korením a soľou, podlejte vodou a zakryte, aby sa dusila asi 20 minút na miernom ohni. Asi 10 minút pred koncom varenia pridajte paradajkovú pastu, bobkové listy a kapustu naposledy dochuťte.
zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)