Či už dodržiavate náboženské zvyky a tradície a pôst je pre vás samozrejmosťou alebo ste sa rozhodli striedmejšie sa stravovať, nasledujúce recepty vám určite prídu vhod. Jednoduché jedlá, ktoré nemajú zložitú prípravu a dominujú v nich klasické suroviny. Chutné bezmäsité jedlá, ktoré zasýtia a nebudú vás stáť veľa. Stačí si len vybrať.
Cestoviny, ryža alebo zemiaky? Každý si z nasledujúcej ponuky vyberie to svoje. Neváhajte vyskúšať niektoré z pôstnych jedál, ktoré prídu vhod aj vo chvíľach, keď si chcete pripraviť niečo ľahké a jednoduché na obed alebo večeru.
3 červené papriky (kapie)
1 cibuľa
3 polievkové lyžice rastlinného oleja
8 paradajok
200 g ryže
100 g fazule v náleve
1 baklažán
1 mrkva
100 g hrachu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Paradajky si nakrájame na kolieska, cibuľu na drobné kúsky, baklažán a mrkvu na kocky (mrkvu na menšie) a z fazule v konzerve vylejeme nálev. Baklažán potom jemne osolíme a necháme asi 10 minút bokom, kým nepustí šťavu, potom ho precedíme. Cibuľu si následne orestujeme na oleji spolu s mrkvou, neskôr pred koncom pridáme baklažán. Papriku si umyjeme a nakrájame na pásy. Dáme ju variť spolu s ryžou na 5 minút do osolenej a okorenenej vody. Následne si pripravíme hlboký plech na pečenie alebo zapekaciu misu a na dno naukladáme polovicu na kolieska nakrájaných paradajok. Na nich dáme uvarenú ryžu s paprikou, potom nasledujú hrach, fazuľa a orestovaná zelenina s cibuľou. Všetko zalejem 4 až 5 polievkovými lyžicami vody. Na vrch naukladáme zvyšné kolieska paradajok a necháme piecť asi 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
1 kg zemiakov
1 kg paradajok
1 čajová lyžička mletej rasce
200 ml rasrtlinného vývaru alebo bujónu
50 g olív
5 strúčikov cesnaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
4 polievkové lyžice majonézy light
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Paradajky zalejeme vriacou vodou (nadrežeme ich hore jemne do kríža) a po pol minúte z nich dáme dole šupku. Potom ich nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky ošúpeme a pozdĺžne ich nadrežeme (veľa zárezov pri sebe, no nerozrežeme ich na plátky až do konca – musia držať pokope). Do hlbokého plechu na pečenie alebo zapekacej misy dáme paradajky, na ne naukladáme zemiaky a všetko okoreníme a osolíme. Posypeme mletou rascou a pokvapkáme olivovým olejom – povtierame mierne do zemiakov. Následne prilejeme zeleninový vývar a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 40 minút. Kým sa zemiaky pečú, očistíme si cesnak, ktorý prelisujeme a zmiešame s majonézou a troškou korenia a soli. Po 40 minútach pečenia touto zmesou zalejeme zemiaky a necháme ešte dopiecť asi 2 minút. Následne zemiaky s paradajkami servírujeme posypané na jemno nakrájanými olivami a petržlenovou vňaťou.
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
500 g hlivy (alebo iných hríbov)
200 g brokolice
300 g zelenej fazuľky
400 g cestovín tagliatelle
hrsť čerstvej bazalky
rastlinný alebo olivový olej na vysmážanie
soľ a čierne korenie podľa chuti
Huby a brokolicu rozdelenú na menšie časti si chvíľu uvaríme v osolenej vode, cestoviny si uvaríme vo vode s troškou oleja a soli. Cibuľu a cesnak si nakrájame na jemno. Následne si na oleji osmažíme cibuľu, cesnak a hlivu asi na 5 minút, potom k nim pridáme brokolicu a zelenú fazuľku. Pár sekúnd pred koncom pridáme nakrájanú bazalku, všetko okoreníme a osolíme. Uvarené cestoviny podávame so zeleninou a hríbami na vrchu.
100 g dlhozrnej ryže
200 ml vody
1 polievková lyžica rastlinného oleja
2 mrkvy
50 g sušených hrozienok
1 cibuľa
soľ a čierne korenie podľa chuti
0,5 čajovej lyžičky mletej rasce
0,5 lyžičky olivového oleja
0,5 čajovej lyžičky červenej papriky
0,25 čajovej lyžičky muškátového orieška
Najprv si ryžu krátko osmažíme na oleji a následne ju dáme variť vo vode, pokiaľ bude z polovice hotová. Na oleji si osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Následne ryžu, cibuľu, mrkvu a dobre umyté hrozienka zmiešame a pridáme koreniny a soľ. Rúru predhrejeme na 220 stupňov a ryžu v nej pečieme s pokrievkou asi pol hodinu. Pred podávaním ju pokvapkáme olivovým olejom.
400 g špagiet
2 cukety
200 g cherry paradajok
1 lyžička bazalky
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 lyžička muškátového orieška
4 polievkové lyžice vody
soľ a korenie podľa chuti
Špagety dáme variť do osolenej vody s troškou oleja. Potom si nakrájame cukety na tenké pásiky a na troške olivového oleja ich osmažíme, kým nemajú zlatistú farbu. Potom pridáme na poly rozrezané cherry paradajky a necháme na malom plameni smažiť asi 5 minút. Následne pridáme asi 4 lyžice vody a korenie a ešte chvíľu smažíme. na záver pridáme uvarené špagety a premiešame. Posypeme bazalkou a môžeme podávať.
500 g šampiňónov
200 g ryže
350 g kapusty
3 cibule
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica oleja
100 g kečupu
100 g majonézy light
soľ a čierne korenie podľa chuti
Ryžu si klasicky uvaríme a potom scedíme. Šampiňóny si osmažíme na troche oleja a cibuli, ku koncu pridáme prelisovaný cesnak. Potom všetko z panvice rozmixujeme na menšie kúsky – nemusíme úplne na jemno a zmiešame to s uvarenou ryžou. Pridáme soľ a čierne korenie a všetko premiešame. Z tejto zmesi potom vytvoríme guličky alebo podlhovasté rolky. Na pásy nakrájanú kapustu chvíľu osmažíme v panvici, kde sme smažili huby na cibuli a potom ju dáme do zapekacej misy. Pridáme majonézu aj kečup a premiešame. Podlejeme troškou vody a pridáme vytvarované guličky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.
2 biele stonky póru
1 biela cibuľa
1 červená cibuľa
800 g zemiakov
250 g majonézy light alebo kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
trochu rastlinného oleja
polievková lyžica citrónovej šťavy
hrsť petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Cibuľu a pór si nakrájame na tenké kolieska a červenú cibuľu pokvapkáme citrónovou šťavou – necháme ju postáť asi 10 minút. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Následne ich okoreníme a osolíme, pridáme trošku oleja a všetky dôkladne premiešame. Cesnak očistíme a prelisujeme. Vytrieme ním okraje a dno zapekacej misy, v ktorej budeme jedlo piecť. Následne vrstvíme plátky zemiakov, na ne naukladáme červenú i bielu cibuľu, kolieska póru a natrieme trochu majonézy alebo kyslej smotany. Potom opakujeme tieto vrstvy, posledná vrstva by mala byť zemiaková. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 30 až 45 minút, podľa hrúbky zemiakov a vrstvy. Kôrka by mala byť zlato hnedá. Podávame ozdobené troškou smotany a petržlenovou vňaťou.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru