Nátierky sú najvďačnejším jedlom medzi hlavnými chodmi, ale využiť ich možno aj ako rýchly obed či na silvestrovský večer. Ak ste nevideli naše všetky silvestrovské tipy na recepty, pozrite si aj recepty na najlepšie domáce šaláty, silvestrovské jednohubky či sladké a slané rolády.
Nedávna štúdia ukázala, že krajec chleba obložený rôznymi prísadami je najpopulárnejšie občerstvenie na svete. Či už je sendvič potravinami obložený, alebo natretý v mäkšej roztierateľnej podobe, podstata ostáva tá istá. Nátierky vedú a majú prečo. Sú najzdravšou formou občerstvenia medzi hlavnými chodmi.
Nechajte uvariť ľubovoľné množstvo vajec a potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Na tom istom nástavci nastrúhajte aj 250g zmäknutého masla. Cibuľu nakrájajte na jemno a premiešajte ju s téglikom kyslej smotany. Pridajte vajcia a maslo a všetko dobre zmiešajte. Dosoľte a okoreňte a fantastická nátierka je na svete.
Osmažte na oleji približne 4 veľké polievkové lyžice nadrobno nasekaných šampiňónov, alebo iných hríbikov, ktoré máte radi. Osoľte ich a okoreňte. Huby dajte na chlieb a na vrch postrúhajte tvrdý syr. Vložte do predhriatej rúry na niekoľko minút a potom vytiahnite. Zapečené chlebíky s hubami a roztopeným syrom nič nepredbehne.
Vezmite si jedno črievko taveného syra. Ten v miske zmiešajte s 200g jemného tvarohu a téglikom kyslej smotany. Pridajte uvarené vajíčko postrúhané na strúhadle a osoľte. Môžete pridať pažítku, alebo nasekanú petržlenovú vňať.
Uvarte si 2-3 vajíčka a po uvarení ich postrúhajte na strúhadle. Nakrájajte cibuľu na jemno a filety zo sleďa na drobné kúsky. 250g masla nechajte zmäknúť a potom ho po kúskoch zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Ochuťte soľou a korením a veselo natierajte. Mňam!
Zväzok kôpru nakrájajte na jemno, pridajte zväzok petržlenu a jednu jarnú cibuľku. Pretlačte strúčik cesnaku. Všetko zmiešajte s 250g jemného hrudkovitého tvarohu a dosoľte a okoreňte podľa chuti. Proteínová bomba je svete.
Zmiešajte hrudkovitý tvaroh s nadrobno nasekaným avokádom, soľou, korením a trochou mletého koriandra. Natrite na chlieb a ozdobte vetvičkami čerstvej mrkvovej vňatky.
Zmiešajte 60g nasekaných vlašských orechov, 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 150g mäkkého masla. Osoľte a okoreňte podľa chuti a môžete podávať.
100g šunky nakrájajte na drobno, dajte do misky a pridajte 3 pretlačené varené vajíčka. Všetko zamiešajte s majonézou podľa chuti a trochu dosoľte. Fantastickú jemnú nátierku nevymeníte za nič na svete.
Na jemnom strúhadle postrúhajte 280g tvrdého švajčiarskeho syra (môže byť aj trochu sladší) a premiešajte s 80g mäkkého masa. Pridajte 2 čajové lyžičky horčice a nezabudnite dosoliť a dokoreniť.
Menšiu cibuľu si nakrájajte na drobno, pridajte 100g šalátovej uhorky nastrúhanej na jemnom strúhadle. Uhorku môžete predtým stlačiť, aby sa zbavila prebytočnej šťavy. Na jemnom strúhadle postrúhajte aj 200g tvrdého syra a pridajte 2 polievkové lyžice kyslej smotany. Osoľte a pridajte čierne korenie.
Slaninku pokrájajte na malé kúsky a nechajte prejsť na panvici teplom, aby sa osmažila a roztopila sa masť. Pretlačte do nej 2 strúčiky cesnaku, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
Tieto chutné a výdatné nátierky vás potešia nielen svojou dokonalou chuťou ale zaženú aj váš hlad. Všetky sú osvedčené a tak neostáva iné, ako popriať vám dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru