Tiramisu, ktoré k nám prišlo z Talianska je jedným z najobľúbenejších dezertov vôbec. Lahodná chuť tohto zákusku, ktorý je ľahučký a jemný uchváti hádam každého. Dezert pozostávajúci zo striedajúcich sa vrstiev krému s mascarpone a piškót nasiaknutých kávovou arómou je doplnený o bohatú dávku kakaa. Táto vyvážená kombinácia chutí je tajomstvom úspechu tejto talianskej lahôdky. Pripravte si ju podľa nasledujúceho receptu, ktorý vám zaberie len 20 minút.
Pokiaľ sa chystáte pripraviť fajnový zákusok bez pečenia, nie je lepšia voľba ako Tiramisu. Krémový a ľahučký zákusok, ktorý sa rozplýva v ústach je doslova kulinárskym zážitkom. Navyše, jeho príprava netrvá viac ako 20 minút, takže ho máte bleskovo prichystaný. Kvôli použitiu surových vajec je však jeho trvanlivosť obmedzená len na niekoľko dní. To však vôbec nevadí, pretože vďaka skvelej chuti zmizne zo stola ihneď.
1 polievková lyžica kakaa
500 g mascarpone
400 g dlhých piškót
450 ml silnej kávy
3 polievkové lyžice práškového cukru
3 vajcia
1 čajová lyžička mandľovej arómy
Ako prvé si pripravíme krém, ktorý pozostáva zo surových vajec a mascarpone. Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme cukor a vymiešame ich. Potom k nim postupne pridávame mascarpone, ktoré necháme pri izbovej teplote vopred zmäknúť. Všetko spolu vyšľaháme, aby sa suroviny dôkladne prepojili.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne primiešavame k žĺtkovej zmesi. Pracujeme pomaly a zľahka, aby nám bielkový sneh nespadol. Dôkladne ho zapracujeme do krému a ten následne vložíme na chvíľu do chladničky.
Pripravíme si tortovú formu alebo misu, v ktorej budeme vrstviť Tiramisu. Uvaríme si silnú kávu, ktorú necháme postáť, pokiaľ nevychladne skoro na izbovú teplotu. Používať ju budeme vlažnú. Najlepšie je kávu vyliať do hlbokého taniera, v ktorom sa nám bude s piškótami dobre pracovať.
Keď je káva vlažná, pridáme do nej kávovú lyžičku mandľovej arómy. Do kávy následne namáčame piškóty, pričom dávame pozor, aby príliš nezmäkli. Piškóty naukladáme na dno misy. Vrstvu piškót následne potrieme pripraveným krémom. Na ten naukladáme druhú vrstvu piškót, ktoré znova máčame do kávy s mandľovou arómou. Poslednú vrstvu tvorí krém, ktorý môžeme uhladiť ale i naniesť pomocou cukrárskeho vrecúška a vytvoriť tak typické zdobenie. Celý krém posypeme kakaom a necháme v chladničke tuhnúť aspoň hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L),